Ingezonden persbericht


Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Gasthuis / (FRASCATI)

Something raw internationaal dans en performance festival

dinsdag 05.02.08 t/m zaterdag 09.02.08

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Gasthuis (FRASCATI) presenteren van dinsdag 5 tot en met zaterdag 9 februari voor de zevende maal het internationale dans- en performance festival Something RAW. De beide theaters koesteren jonge choreografen en performancekunstenaars die staan voor baanbrekend werk en radicale keuzes.

Deze editie van het Vlaams - Nederlands festival bundelt korte choreografieën, performances, installaties, film, debat en workshops in een spannend internationaal programma. Naast reprises zijn er (Nederlandse) premières te zien van verschillende nationale en internationale performers.

Wereldpremières en Nederlandse premieres

Op de openingsavond, dinsdag 5 februari, zijn twee wereldpremières te zien. De Spaanse choreograaf Pere Faura vertoont Striptease, een performance over het mechanisme van de verleiding. Nora Heilman heeft als uitgangspunt in haar voorstelling Fieldings het besef van de ruimte als een open veld met een ontelbare hoeveelheid bewegingsmogelijkheden.

Nederlandse premières zijn er van de Waalse Manah Depauw & Bernard Van Eeghem met How do you like my landscape, een spektakel in vier episodes, Anesiadou, Bryssinck & Peeters met Chuck Norris doesn't sleep, he waits.over surrealistische film en de saloncultuur van de bourgeouisie. Martin Nachbar beleeft ook een Nederlandse première met Repeater een voorstelling met zijn vader over een generatieconflict. Ibrahim Quraishi maakte met Afraid of I een solo over het cowboy wezen. De Appel programmeert Jimmy Robert & Ian White met Marriage a la mode et cor anglais, een performance over het kunstenaarsduo Robert Wilson en Philip Glass. Tenslotte beleeft ook Lisbeth Gruwez een Nederlandse première met Forever Overhead, over de kunst van het vallen.

Reprises zijn er van Inari Salmivaara, Mette Ingvartsen, Aitana Cordero en Carolien Hermans. Hermans geeft een zeer bijzondere lezing/performance over haarzelf en haar 1-jarige dochtertje, een project waar ze al een tijd aan bezig is. Verder is er een doorlopende installatie van beeldend kunstenaars Sarah Deboosere en Charles Blondeel en is er een programma in kunstencentrum W139.

Something Special, het debat

Naast voorstellingen is er nog een randprogramma, waarin Something Special een prominente rol inneemt. Choreografen laten zich steeds meer leiden door film. Waarbij ze niet zozeer vertrekken vanuit de film als onderwerp maar vanuit de blik van de camera als manier van kijken naar het dagelijks leven. Na de inleiding van Rudi Laermans gaat het publiek in gesprek met enkele critici en vertegenwoordigers van andere kunstdisciplines. Something Special vindt plaats op zaterdagmiddag om 15h00.

Dit is het eerste persbericht van Something RAW. Begin januari verschijnt de brochure met de uitgebreide beschrijvingen van de voorstellingen. Deze ontvangt u per post. De voorstellingen zijn vanaf 22 december te vinden op www.theaterfrascati.nl en www.brakkegrond.nl

-EINDE PERSBERICHT-

Something RAW ondersteunt en presenteert het werk van jonge choreografen en signaleert nieuwe ontwikkelingen binnen de dans en performancekunst. Het festival tast de grenzen af van de dans en selecteert werk dat antwoorden zoekt op de tijdsgeest of er een duidelijk commentaar op geeft. Het festival is een van de successen van Nederlands - Vlaamse samenwerking en wordt georganiseerd door Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Gasthuis (FRASCATI). Het festival is uitgegroeid tot een erkend platform op nationaal en internationaal niveau. Something RAW 2008 is samengesteld in samenwerking met Beeldende Kunstencentra de Appel en W139

Voor meer informatie en foto's kunt u contact opnemen met Bettina Lorsheijd, hoofd communicatie Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, bettina.lorsheijd@brakkegrond.nl. T 020 622 9014

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Gasthuis (FRASCATI) de NES, Amsterdam

---- --