Time : 15:35:47
Date : 29 January 2008
Sender Name: VLAAMS INSTITUUT VOOR DE ZEE (VLIZ)

Symposium 'A future for fisheries?' KULeuven, 5 februari 2008

Auditorium Max Weber
Parkstraat 51
3000 Leuven

DE ZEE IS LEEG

De zee is leeggevist. 90% van alle roofvissen aan de top van het voedselweb (zoals tonijn, zwaardvis, grote haaien en kabeljauw) werd de laatste decennia weggevist. Het uitschakelen van die roofvissen heeft de voedselketen opmerkelijk ingekort zodat snelle veranderingen een steviger greep hebben gekregen op het voedselweb. Drie vierde van de visbestanden wereldwijd zijn overbevist of worden bevist aan hun maximum potentieel. De bestanden van dertig procent van de huidig beviste soorten zijn ineengestort. De Wereldvoedsel- en Landbouworganisatie (FAO) voorspelt op basis van een analyse van de visserijtrends van de afgelopen vijftig jaar dat tegen 2025 dit cijfer 60% zal bedragen. Deze problematiek vormt het thema van een mini-symposium dat op 5 februari plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Leuven en waarbij een team van internationale topexperten hun visie kenbaar zullen maken.

Oude dieren van nu nog gangbare soorten zoals tong, schar en wijting worden zeldzaam (ze worden als eerste weggevist) en jonge dieren worden alsmaar sneller geslachtsrijp. Van de grote aantallen individuen per soort die de oceaan bevolken, zorgt slechts een fractie (een tienduizendste of minder nog) voor nakomelingen. Dat maakt voortplanting een loterij waarbij goede en slechte jaren elkaar afwisselen. Door de oudere dieren systematisch weg te vangen en te vertrouwen op de jonge niet zo vruchtbare generaties lopen de visbestanden grote risico's op falen en misschien zelfs instorten. Volgens mariene genetici wordt de genetische blauwdruk aangetast door het systematisch wegvissen van de prachtexemplaren, die tegelijk de snelste groeiers zijn en de beste garantie vormen op een duurzame toekomst.

Hierbovenop komt de invloed van een opwarmend klimaat. De gevolgen hiervan zijn al duidelijk in de Noordzee waar koudwatersoorten (zoals kabeljauw en garnaal) minder talrijk worden en warmere soorten verschijnen (zoals lipvis en zeebaars). Al deze veranderingen zetten ook de Belgische visserij extra onder druk, een sector die gestaag achteruitgaat (minder boten maar wel met sterkere motoren, minder vangdagen), maar alsnog hoopt een rol te kunnen blijven spelen in de Zuidelijke Noordzee, het Kanaal en de Ierse Zee.

Hoe is het zover gekomen? Tijdens het symposium "A future for fisheries? Towards effective strategies for sustainability" op 5 februari 2008 in Leuven (B) worden aspecten naar voren gebracht die enerzijds de achtergrond van de overbevissing illustreren en anderzijds oplossingen aanreiken voor een duurzame visserij.
* KULeuven-rector Marc Vervenne (B), onder wiens hoge bescherming het congres plaatsvindt, leidt het congres in.

* Archeozoöloog James Barrett (VK) plaatst visserij en overbevissing in een historisch kader.

* Ecologe Karen Limburg (VSA) belicht de relatie tussen ecologie en economie.

* Systeembioloog Ulf Dieckmann (AU) bespreekt baanbrekend onderzoek rond de schade die de visserij toebrengt aan de genetische blauwdruk van vissen.

* In de namiddag komt een aantal oplossingen aan bod; zo introduceert mariene bioloog Han Lindeboom (NL) het belang van mariene reservaten.
* Jurist Frank Maes (B) plaatst het visserijbeheer in een regionale en internationale context.

* Tenslotte wijst visserijbioloog Daniel Pauly (Canada) op de wereldwijde koppeling tussen visserij, biodiversiteitscrisis en klimaatwijziging, en de te verwachten gevolgen.

Oplossingen voor de overbevissing worden aangebracht tijdens een debat tussen de sprekers en vertegenwoordigers van de visserij o.l.v. journalist Charles Clover (VK).

Het symposium richt zich tot onderzoekers, ambtenaren, industriëlen, NGO's, de pers en alle geïnteresseerden in visserij en duurzaamheid. Het is een gemeenschappelijke organisatie van de Katholieke Universiteit Leuven (www.kuleuven.be), het Vlaams Instituut voor de Zee (www.vliz.be), het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (www.africamuseum.be), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (www.naturalsciences.be) - Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (www.mumm.ac.be) en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (www.ilvo.vlaanderen.be).

Link hieronder voor het programma :
http://www.vliz.be/NL/home&id=273

Perscontact:
Filip Volckaert
Katholieke Universiteit Leuven
Ch. Deberiotstraat 32
3000 Leuven

GSM: 0495 44 03 15 (enkel van 03 tot 05.02.08)
Tel.: 016 32 39 66
filip.volckaert@bio.kuleuven.be