(wendy) rodenburg: "transcriptome analysis of the challenged gut
barrier in rats"
Mw.Drs. G.C.H. (Wendy) Rodenburg:
"Transcriptome analysis of the challenged gut barrier in rats"
5 feb 2008 16:00
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr. M.B. Katan (Pers. hgl. bij de afdeling Humane
voeding en epidemiologie)
Co-Promotor: Dr.ir. J. Keijer, Dr.ir. I.M.J. Bovee-Oudenhoven (NIZO,
Ede)
De darmbarrière is een complex systeem dat het lichaam beschermt
tegen schadelijke stoffen en pathogenen die met het voedsel
binnenkomen. Om beter inzicht te krijgen in de biologische processen
die zorgen voor de barrièrefunctie van darmcellen hebben we in een
levend organisme, de rat, bestudeerd hoe deze reageren op twee
verschillende stoffen die stress van de darmbarrière veroorzaken: het
veel voorkomende voedselpathogeen Salmonella en het voedingsmiddel
Fructo-oligosaccharides (FOS). Dit hebben we gedaan met zogenaamde
whole genome transcriptoom (genexpressie) analyse, waarmee de
activiteit van nagenoeg alle genen tegelijkertijd kwantitatief bepaald
kan worden.
Ons onderzoek is een van de eerste studies die de moleculaire effecten
van een Salmonella infectie op darmcellen van een levend dier heeft
onderzocht. Het bleek, tegen de verwachting in, dat Salmonella niet
alleen een effect heeft op dunne darm cellen, maar ook op dikke darm
cellen. Verder hebben we gevonden dat celkweek modellen, die tot nu
toe veel gebruikt zijn voor infectieonderzoek , slechts in zeer
geringe mate voorspellend zijn voor de effecten in het dier. Met de
genexpressie analyse hebben we niet alleen nieuwe darmbarrière
processen gevonden, maar ook nieuwe mogelijke biomarkers die gebruikt
kunnen worden om de darmgezondheid te meten in interventie proeven met
mensen of dieren.
Een voeding met FOS verhoogt de doorlaatbaarheid van de darmwand en
verergert de infectie met Salmonella. Dit ging gepaard met verhoogde
expressie van genen die betrokken zijn bij de weerstand of afweer. Dit
betekent dat verhoging van deze weerstand markers voorzichtig
geïnterpreteerd moet worden en niet per definitie een gunstige
situatie (verhoogde weerstand) weerspiegelt. Het heeft de voorkeur om
weerstand markers altijd te koppelen aan meetbare en eenduidige
eindpunten zoals passage van de bacteriën door de darmwand. Tenslotte
hebben we sterke aanwijzingen verkregen dat een ontregeld energie
metabolisme in darmcellen de onderliggende oorzaak is van de verhoogde
doorlaatbaarheid van de darmwand en verminderde weerstand door FOS
consumptie.
Ons onderzoek heeft vele nieuwe inzichten opgeleverd in mechanismen
die een rol spelen in de barrière functie van de darm en vormt de
basis voor verder onderzoek naar voedingsmiddelen die de darmbarrière
kunnen versterken.
Wendy Rodenburg is vanuit TI-Food and Nutrition bij Humane Voeding,
Wageningen Universiteit aangesteld (Prof. Dr. Martijn Katan) en heeft
haar onderzoek bij RIKILT - Institute of Food Safety, WUR (Dr. Jaap
Keijer) en NIZO-Food Research (Dr. Ingeborg Bovee-Oudenhoven, Dr.
Roelof van der Meer) uitgevoerd.
Titel proefschrift: "Transcriptome analysis of the challenged gut
barrier in rats: mucosal response to Salmonella and
Fructo-oligosaccharides"
Meer over dit onderwerp
Directe internet uitzending van de promotie