Oikocredit maakt voorlopige cijfers 2007 bekend

05/02/2008 10:02



PR Newswire



AMERSFOORT, Nederland, February 5 /PRNewswire/ --

- Oikocredit realiseert sterke groei microfinanciering

Oikocredit, de grootste particuliere financier van de microkredietsector ter wereld, heeft in 2007 44% meer projectfinanciering verstrekt dan in 2006: in totaal is EUR135 miljoen uitbetaald aan projectpartners in ontwikkelingslanden. Door de positieve resultaten gaat Oikocredit er van uit dat zij een dividend van 2% kan blijven uitkeren.

Oikocredit maakte vandaag de voorlopige resultaten van 2007 bekend. 'De cijfers laten een heel positief beeld zien', zegt Tor G. Gull, directeur van Oikocredit International. Hij voegt daaraan toe: 'Groei gaat niet alleen over financiële resultaten, het is ook een kwestie van sociale impact. Door te groeien, kunnen we die mensen bereiken die toegang tot krediet het meest nodig hebben.'

Al vele jaren keert Oikocredit een dividend van 2% uit. Oikocredit biedt daarmee tot nu toe een stabiele belegging aan. De microkredietsector zal naar verwachting blijven groeien. Aandelen van Oikocredit zijn niet beursgenoteerd. Het gaat de beleggers in deze sector, naast een bescheiden financieel rendement, ook om een groot sociaal rendement.

Oikocredit ondersteunt 637 projectpartners wereldwijd, waarvan 390 microfinancieringsinstellingen. Via deze partners bereikt Oikocredit ruim 630.000 mensen, die met een lening een onderneming kunnen opzetten. Met de opbrengsten daarvan verbeteren ze niet alleen hun eigen levensomstandigheden, maar ook die van hun gezin. Daardoor worden de facto miljoenen mensen bereikt.

Uitbreiding van investeringen

De microkredietsector is sterk in ontwikkeling. Steeds meer mensen ondersteunen het principe van microfinanciering. In 2007 steeg het totale ledenkapitaal van Oikocredit met 16% naar EUR319 miljoen. Ondanks deze groei, blijft de vraag naar krediet het aanbod overstijgen. Oikocredit heeft daarom verschillende initiatieven ontwikkeld om extra kapitaal aan te trekken. Zo is het voor Amerikaanse investeerders sinds oktober 2007 mogelijk om via MicroPlace online te investeren in Oikocredit. Daarnaast is Oikocredit in 2007 begonnen met het uitgeven van aandelen in Britse ponden, Canadese dollars en Zweedse kronen.

Naast microfinancieringsinstellingen steunt Oikocredit fair trade-producenten, landbouwcoöperaties en MKB in ontwikkelingslanden. Oikocredit wil in 2008 haar investeringen in dit soort organisaties uitbreiden.

Oikocredits jaaroverzicht wordt gepubliceerd aan het eind van het eerste kwartaal van 2008 en zal te vinden zijn op: http://www.oikocredit.org

I: http://www.oikocredit.org.
Meer informatie Juliette de Voogd, Corporate Communication, Oikocredit T : +31-33-422-40-50, M : +31-6-133-65-205, E: jdevoogd@oikocredit.org