Gemeente Deventer

Plan voor aanpak segregatie basisonderwijs

Sociale samenhang is een belangrijke voorwaarde voor de leefbaarheid van een woonwijk. Leerlingen van de basisschool vormen een afspiegeling van de wijk, ieder met een eigen afkomst en achtergrond.

Om de scheiding tussen `witte' en `zwarte' scholen in Deventer tegen te gaan, willen gemeente en schoolbesturen samen een convenant ondertekenen. Het convenant geeft ouders duidelijkheid over de school waar zij hun kind kunnen plaatsen.

De gemeente en de schoolbesturen nemen hiermee een belangrijk initiatief om de segregatie in het onderwijs tegen te gaan. In Deventer is een aantal scholen waar naar verhouding te veel kinderen uit andere wijken worden gehuisvest. De scholen raken overbelast en dat zorgt ervoor dat kinderen die wel in die wijk wonen er soms niet terecht kunnen. Per school is toelaatbaar dat maximaal tien procent van de leerlingen van buiten het eigen voedingsgebied komt. Een voedingsgebied wordt bepaald op basis van postcodes.

Duidelijkheid ouders
Het plan voor de aanpak van segregatie in het onderwijs schept duidelijkheid voor ouders. Zij melden hun kind voor 1 februari aan voor een volgend schooljaar. Voor 1 juni krijgen de ouders duidelijkheid of het kind op de voorkeurschool geplaatst kan worden.

Kan het kind daar niet terecht, omdat het uit een ander voedingsgebied komt, dan worden de ouders in contact gebracht met het schoolbestuur om hun schoolkeuze te bespreken en te motiveren om hun kinderen in het eigen voedingsgebied naar school te laten gaan

Wethouder Adema over het plan: 'We vinden de keuzevrijheid van ouders belangrijk. Ouders kunnen de school kiezen die past bij hun kind. Maar ook willen we segregatie in het onderwijs tegengaan. Met dit plan komen we aan beide wensen tegemoet en kunnen ouders tijdig duidelijkheid krijgen over de plaatsing van hun kind".

Ondertekening
Na instemming van de gemeenteraad wordt de ondertekening van het convenant samen met de schoolbesturen voorbereid. Dat heeft in 2008 nog geen gevolgen. Pas voor de inschrijvingen van het schooljaar 2009/2010 kan het voorstel in werking treden.

Publicatiedatum: 1-2-2008

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 5 februari 2008