FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: mogelijk acties bij glasfabrieken van O-I Manufacturing

Vakbond FNV Bondgenoten heeft O-I Manufacturing in Schiedam een ultimatum gesteld. Het bedrijf heeft glasfabrieken in Leerdam, Maastricht en Schiedam. Het finale eindbod dat de werkgever deed voor een nieuwe cao wordt door de leden van de vakbond unaniem afgewezen. Als de directie van O-I Manufacturing niet voor maandag 11 februari middernacht reageert dan volgen er acties.

Piet Janssen, bestuurder FNV Bondgenoten: "Het lijkt wel een terugkerend ritueel: er moet steeds een ultimatum aan te pas komen voordat O-I Manufacturing over de brug komt. Absurd als je bedenkt dat de glasfabrieken al jaren prima draaien en allerlei awards in de wacht slepen. Het is eerder een kwestie van niet willen investeren in de werknemers dan niet kunnen."

Tot nu toe ziet de directie geen aanleiding om af te wijken van haar finale eindbod voor een nieuwe cao. Naast een cao van vijftien maanden wil de directie in totaal maar 3,5 procent loonsverhoging geven. De verhoging gaat in drie stappen gedurende de looptijd van de cao. "Dat pikken de mensen niet", aldus Janssen. "De winst verdwijnt richting de Amerikaanse eigenaar en de Nederlandse vestigingen worden aan alle kanten afgeknepen. Er kan niets worden gekocht of uitgegeven zonder toestemming van het Europese hoofdkantoor in Genève."

FNV Bondgenoten wil dat werknemers per 1 oktober 2007 een structurele loonsverhoging van 3,5 procent krijgen en nogmaals een verhoging van
1,75 procent per 1 oktober 2008. Andere vakbondsvoorstellen bleken voor O-I al helemaal onbespreekbaar.

In totaal werken circa 900 mensen bij O-I Manufacturing.
---