Persberichten Lekstroom, 10.30 uur

Utrecht, 05-02-2008

Gewapende overval

HOUTEN Op maandagochtend 4 februari werd een gewapende overval op een winkel gepleegd.

Rond 07.00 uur drongen vier verdachten aan de achterzijde een winkel aan de Riddersborch binnen. Zij bedreigden enkele personeelsleden met meerdere wapens. Daarna verlieten zij het pand met medeneming van een geldbedrag.

Nadat de overvallers waren verdwenen, werd de politie gewaarschuwd. Meerdere politie-eenheden gingen met spoed ter plaatse en er werd in de wijde omgeving naar de verdachten uitgekeken. Zij werden niet meer aangetroffen.

Aan getuigen van de overval of mensen die tussen 06.00 uur en 07.30 uur iets verdachts op of in de omgeving van de Ridderborch hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Proefrittruc

HOUTEN/NIEUWEGEIN Op maandag 4 februari raakte een automobilist zijn auto kwijt door een proefrittruc.

Een 39-jarige man uit Houten had zijn auto, een Seat Altea, onlangs op internet te koop gezet. Op maandag rond 20.00 uur verscheen een belangstellende die graag een proefrit wilde maken. De Houtenaar vroeg of hij een kopie van zijn rijbewijs mocht maken, maar de man zei die niet bij zich te hebben. Daarop vergezelde de Houtenaar hem bij de proefrit.

Op een gegeven moment zei de koper een tik te horen. Hij stopte op het parkeerterrein van een fastfoodrestaurant aan de Ravenswade in Nieuwegein. Beiden stapten uit, maar terwijl de eigenaar de auto inspecteerde, sprong de koper opeens in de auto en reed hard weg. Het slachtoffer belde direct 112.

Door meerdere politie-eenheden werd naar de gestolen auto uitgekeken, maar de auto en/of verdachte werd niet meer aangetroffen.

De verdachte was een blanke man, 35 40 jaar, 1.75 1.80 meter, breed postuur en blond kort krullend haar. Hij sprak met een Utrechts accent en droeg een bruin lederen jack en een blauwe spijkerbroek. De gestolen auto is een blauwe Seat Altea 2.0 TDI voorzien van het kenteken 79-PG-FP.

Aan getuigen die de diefstal op de Ravenswade hebben gezien of die de auto na 20.15 uur ergens hebben zien rijden/staan, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Lekstroom op telefoonnummer 0900-8844.

Gestopt en ervandoor

IJSSELSTEIN Een bromfietser stopte op maandag 4 februari eerst wel, maar later toch weer niet.

Rond 16.35 uur zag een motoragent een bromfiets met twee opzittenden over de Lagebiezen rijden. De bestuurder droeg wel een helm, de passagier niet. De agent gaf de bestuurder een stopteken. Die stopte direct, maar de passagier sprong ook direct van de bromfiets af en ging er te voet vandoor. De bromfietser draaide vervolgens om en reed achter zijn maatje aan. Hij weigerde met zijn bromfiets te stoppen.

De bromfietser pikte zijn maatje op en samen reden zij weg. Zij reden over de Achtersloot en draaiden daar een fietspad op. De motoragent kon hen door de smalte van het fietspad niet inhalen. Vlak voor een bruggetje naar rechts ging de verdachte vol in de remmen, kennelijk om af te slaan. De motoragent remde ook, maar kon niet voorkomen dat hij de bromfiets raakte, waardoor de bromfietser ten val kwam. Weer zette de passagier het op een lopen en wist te ontkomen.

De bestuurder, een 17-jarige jongen uit IJselstein, kon zich niet legitimeren en werd aangehouden. De bromfiets is voor technisch onderzoek ingenomen. De verdachten is bekeurd voor het negeren van het stopteken en voor de identificatieplicht.

Winkeldief

NIEUWEGEIN Dankzij de inspanningen van twee passanten werd op maandag 4 februari een winkeldief in zijn kraag gevat.

Rond 13.50 uur liep een getuige op de Passage. Daar zag hij vier jongens uit een winkel komen rennen, gevolgd door een beveiligingsbeambte. De getuige zette samen met een andere getuige de achtervolging in. Op de Israelslaan werd één van de verdachten, een 15-jarige jongen uit Utrecht, door één van de getuigen aangehouden.

De aangehouden verdachte werd even later aan de politie overgedragen. Hij had samen met zijn drie ontkomen maatjes enkele goederen bij de winkel gestolen. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en ingesloten. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachten wordt voortgezet.

Snelheidscontrole

NIEUWEGEIN De politie heeft op maandag 4 februari van 09.00uur tot 11.30 uur op de Wierselaan een snelheidscontrole gehouden. Van 701 voertuigen werd de snelheid vastgelegd, 61 bestuurders negeerden de maximumsnelheid van 30 km/u. De bestuurder met de meeste haast reed 90 % te hard; hij reed 57 km/u.

Politie onderzoekt diefstallen

NIEUWEGEIN Naar aanleiding van een aantal aangiftes van diefstal uit woning stelde de politie een nader onderzoek in.

Daaruit bleek dat uit de woning van een 55-jarige vrouw tot twee keer toe geld was gestolen. De eerste diefstal vond plaats woensdag 16 januari. De bewoonster die slecht ter been is, krijgt regelmatig hulp van thuiszorg. Op dinsdagochtend kwam rond 11.20 uur een vrouw aan de deur. De vrouw vertelde namens de vriendendienst een plantje te komen brengen. De bewoonster liet de vrouw binnen. De vrouw liep door de woning en ruimde wat spullen op en verliet daarna de woning. Op woensdag 16 januari verscheen in de ochtend dezelfde vrouw opnieuw aan de deur. Zij vroeg of zij even naar het toilet mocht. De bewoonster liet haar niets vermoedend binnen. De vrouw ging naar het toilet, liep door de woning en ruimde wat spullen op. Hierbij verloor de bewoonster haar af en toe uit het oog. Toen de vrouw de woning had verlaten bleek dat er een behoorlijk geldbedrag was gestolen.

Op donderdag 24 januari verscheen dezelfde vrouw weer aan de deur en bracht nu een gratis ochtendkrant. De bewoonster liet haar binnen en de vrouw liep weer door de woning wat spullen op te ruimen. Juist op het moment dat de vrouw de woning verliet, meldde zich de echte medewerkster van de thuiszorg aan de deur. De bewoonster vroeg aan deze medewerkster de andere vrouw terug te roepen, maar die kwam niet meer terug. Opnieuw bleek dat er een behoorlijk geldbedrag uit de woning was gestolen.

Het signalement van de dievegge luidt: blanke Nederlands sprekende vrouw, tussen de 20 en 25 jaar, ongeveer 1.68 m., met donkerblond halflang stijl haar.

De derde melding van diefstal uit een woning werd gedaan door een 87-jarige vrouw. Bij deze vrouw, die slechtziend en slecht ter been is, verscheen zaterdagmiddag 2 februari een vrouw aan de deur. Deze vrouw vertelde namens de thuiszorg te komen om te inspecteren of er wel goed werd schoongemaakt. Deze vrouw liep door de woning en keek in kasten. Nadat de vrouw de woning had verlaten, bleek dat er een bankpas was verdwenen. Het signalement van de vrouw luidt: tussen de 20 en 25 jaar, lengte tussen de 1.60 en 1.65 m., licht getinte huidskleur, donker halflang stijl haar, donkerbruine ogen, Nederlands sprekend.

De politie adviseert bewoners om niet zomaar onbekenden binnen te laten. Vraag of de personen zich kunnen legitimeren. Meld dat je de gegevens gaat controleren bij de instantie waarvoor zij zeggen te komen. Als u ook slachtoffer bent geworden, doe hiervan dan aangifte. De politie krijgt hiermee een completer beeld en mogelijk meer aanwijzingen over de verdachten.