Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Reactie op rechterlijke uitspraak Recreatieterrein de Bonte Vlucht

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft kennis genomen van de uitspraak van de Rechtbank Utrecht op het verzoek om voorlopige voorzieningen van de Recreantenvereniging de Bonte Vlucht.

De gemeente had een bouwvergunning verleend voor het plaatsen van 34 stacaravans op Recreatieterrein de Bonte Vlucht. De aangevraagde stacaravans pasten in het bestemmingsplan.

De voorzieningenrechter oordeelt echter anders. De rechter is van mening dat door de constructie en de wijze van plaatsen deze bouwwerken bedoeld zijn om permanent op die plek te blijven staan. Daarom zijn het, zo oordeelt de rechter, geen stacaravans maar recreatiewoningen. En op grond van het bestemmingsplan zijn meer recreatiewoningen op de Bonte Vlucht niet toegestaan. De rechter heeft daarom de bouwvergunningen geschorst, in afwachting van de afhandeling van het bezwaarschrift van de Recreantenvereniging.

Deze uitspraak kan vergaande gevolgen hebben. Veel stacaravans in de gemeente (en overigens in heel Nederland) zouden op grond van deze uitspraak immers als recreatiewoning beschouwd moeten worden en dus in strijd met het bestemmingsplan kunnen zijn.

Over een paar weken ligt de zaak voor bij de commissie bezwaarschriften. Daarna neemt het college een nieuw besluit over de verleende bouwvergunningen.

Laatst gewijzigd: 5 februari 2008