Kia Nederland lanceert milieubewust Kia Duurzaam

05/02/2008 11:10
Press Release



De opwarming van de aarde, de zorg voor het milieu en het veranderende klimaat staan centraal in de belangstelling van de wereldwijde politiek en de maatschappij. Het is noodzakelijk dat er wereldwijd op alle terreinen maatregelen worden getroffen om de CO2-uitstoot terug te dringen. In ons land heeft Kia Nederland daarin nu het voortouw genomen dankzij een nieuw, opvallend en doordacht initiatief: Kia Duurzaam.

Duurzame mobiliteit staat niet alleen hoog op de politieke agenda. Ook autofabrikanten en aan de autobranche gerelateerde toeleveranciers investeren volop in de ontwikkeling van nieuwe, milieuvriendelijke technologie. Dat varieert van technieken om bestaande motoren schoner te maken, zoals roetfilters en extra schone brandstoffen, tot waterstof- en hybride-aandrijving en alternatieve brandstoffen als aardgas en bio-ethanol.

"De Europese Commissie wil wettelijke grenzen stellen aan de toegelaten uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2) door nieuwe auto's," verklaart Cor Baltus, Managing Director van Kia Nederland. "Die grens wordt gelegd op 120 gram per gereden kilometer in 2012. Dat is een vermindering met 25 procent ten opzichte van het huidige niveau. Autofabrikanten zijn al hard op weg om een deel van die doelstelling te realiseren dankzij belangrijke technologische innovaties. Ons inziens is er echter ook een verandering in het gedrag van mensen noodzakelijk om die target te halen. In Kia Duurzaam zijn een aantal belangrijke maatregelen opgenomen die wij als handreiking gebruiken om CO2-emissies terug te dringen."

Kia Duurzaam steunt op drie belangrijke pijlers die de milieuproblematiek zowel vanuit een technologisch uitgangspunt als via gedragsverandering benaderen: Innoveren, Reduceren en Compenseren.

Innoveren
Op het gebied van innovatie heeft Kia de afgelopen jaren al duidelijk bewezen wereldwijd één van de frontrunners te zijn op het gebied van 'groene' technologie. Kia beschikt in Korea over een omvangrijke divisie waar een grote staf medewerkers uitsluitend bezig is om ontwikkelingen voor de toekomst te toetsen op hun praktische haalbaarheid. Dit Kia Eco-Technology Research Centre verricht onderzoek naar schonere, groenere transportmiddelen voor de toekomst.

Voorbeelden zijn de schone Kia eco-cee'd en de Kia Fuel Cell Electric Vehicle, een brandstofcel studiemodel dat waterstofverbranding met elektrische vierwielaandrijving combineert. Hybridetechnologie is bij Kia inmiddels eveneens in een vergevorderd stadium aanbeland. Vorig jaar introduceerde Kia bijvoorbeeld de Kia Rio Hybride en in twee jaar tijd levert Kia samen met zusterbedrijf Hyundai al zo'n 3.400 hybride voertuigen aan het Ministerie van Milieuzaken in Korea.

Kortom, talrijke initiatieven om schonere en brandstofefficiëntere Kia's voor de toekomst te ontwikkelen.

Reduceren
De tweede pijler van Kia Duurzaam is Reduceren. Kia wil mensen bewuster maken van de mogelijkheden die ze binnen hun leefomgeving hebben om zelf een bijdrage te leveren aan het terugdringen van CO2. Om dat streven te realiseren appelleert Kia Nederland vooral aan het gezond verstand van automobilisten. Aan de hand van handige tips wil Kia hen bewegen tot een gedragsverandering bij het autorijden. Enkele voorbeelden van die tips zijn:


-Schakel op het juiste koppelmoment.

-Rijd vanaf 80 kilometer per uur al in de 5e versnelling.
-Controleer maandelijks de bandenspanning.

-Maak gebruik van toerenteller, cruise control en boordcomputer.
-Matig de snelheid. De meeste auto's leggen een bepaalde afstand het zuinigst af bij circa 90 km/uur. Boven 100 km/uur neemt het brandstofverbruik snel toe.
-Extra bagage in de auto zorgt voor een hoger brandstofverbruik. Elke 10 kg extra gewicht betekent 0,1 liter meerverbruik per 100 kilometer.
-Neem voor kleine ritjes eens wat vaker de fiets.

Op dit moment test Kia Nederland al haar huidige modellen en motorvarianten om vast te stellen welk verbruik, met een defensieve rijstijl, haalbaar is in het Nederlandse verkeer. De uitkomsten publiceren we op www.mijnkia.nl waardoor Kia-rijders precies weten welke besparing er mogelijk is. Verwacht wordt dat deze gegevens in de loop van het tweede kwartaal van 2008 beschikbaar komen.

Compenseren
Het derde onderdeel van Kia Duurzaam is Compenseren. Ondanks het ontwikkelen van nieuwe innovatieve technologieën en het reduceren van brandstofconsumptie, zal er sprake blijven van CO2 emissie. Bomen, gewassen en struiken nemen tijdens hun groei CO2 op. De koolstof (C) gebruiken ze voor de groei van takken, bladeren en wortels. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij. Als gevolg van de extra aanplant van bomen, gewassen en struiken wordt extra CO2 uit de atmosfeer gehaald.

Kia Nederland investeert in de aanplant van Jatropha-struiken in Mali, Afrika. Ook Kia-rijders kunnen meedoen en een bedrag storten ter compensatie van hun CO2 uitstoot. Kia werkt daartoe samen met Trees for Travel, een organisatie die werkt aan de aanplant van bomen en de ontwikkeling van duurzame energie in vooral ontwikkelingslanden.

Aan Jatropha-struiken groeien noten. Uit deze noten kan olie worden geperst waar biodiesel van wordt geproduceerd in een fabriek te Mali. Dat gebeurt onder begeleiding van experts van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT, Amsterdam). Jatropha-olie is een milieuvriendelijke, betaalbare, hernieuwbare, energiebron en kan als alternatief voor diesel worden gebruikt.

De aanplant van de struiken gaat niet ten kosten van bestaande (voedsel)gewassen. De Jatropha-struiken worden als akkerbescherming (heggen) geplant en helpen bij erosiebestrijding. Men komt in Mali dus geen velden met Jatropha-struiken tegen. We praten niet in vierkante meters maar in kilometers struiken. De boeren en boerinnen oogsten de Jatropha-noten en leveren deze aan de fabriek waar de biodiesel geproduceerd wordt. Zo hebben ze een extra inkomen. Ze zijn ook mede-eigenaar van de fabriek.

De werkwijze bij Compenseren is als volgt. Kia Nederland en deelnemers aan Kia Duurzaam betalen voor de compensatie aan Trees for Travel. Trees for Travel zorgt vervolgens dat er voor dit geld in Mali extra Jatropha-struiken worden aangeplant.

Volgens een VN rapport zullen ontwikkelingslanden als Mali in de toekomst geen financiële middelen meer hebben om zelf dure fossiele brandstof in te kopen. De biodiesel die in Mali wordt geproduceerd blijft daarom ook op de Malinese markt. Zo kan er jaarlijks honderdduizenden liters olie worden uitgespaard die anders moeten worden ingevoerd. Goed voor de ontwikkeling van Mali en goed voor het klimaat, want minder fossiele olie betekent minder CO2.

Een beter milieu
Vandaag heeft Kia Nederland in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam Kia Duurzaam afgetrapt. "Kia Duurzaam is geen tijdelijke sales of marketing actie, maar een lange termijn commitment," licht Frank Doorenbos toe. Naast After Sales manager is hij projectleider van Kia Duurzaam. "Met Kia Duurzaam nemen wij onze verantwoordelijkheid om te werken aan een beter milieu. Op alle niveaus in de maatschappij moeten we onze uiterste best doen om de CO2-uitstoot te beperken, waarbij ook alle kleine beetjes helpen. Een beter milieu begint tenslotte echt bij je zelf."

Vanaf 01-01-08: Elke nieuwe Kia, alle kilometers: één jaar gratis compensatie. Kia Nederland betaalt voor alle nieuwe Kia's die vanaf 2008 worden verkocht de compensatie van alle kilometers die in één jaar gereden worden. Het enige dat klanten hoeven te doen is zich aan te melden (via de dealer of mijnkia.nl). Vanzelfsprekend kunnen klanten extra jaren bijkopen. Door de goede samenwerking met Trees for Travel (die de CO2 rechten beheert) is er minimale overhead.

Meer Kroymans bedrijven haken aan
In navolging van Kia Nederland zullen ook Sator en Kia Financial Services aansluiten met een duurzaam initiatief. Sator zal de uitstoot van het wagenpark (distributie onderdelen) compenseren. KFS betaalt het tweede jaar compensatie van elke Kia met full operational lease. Ook zij gaan vanaf 2008 investeren in het genoemde Mali project! Links: http://www.kia.nl