5 f ebruari 2008

Persbericht / nr. 01 - 2008

Wetgeving bemoeilijkt toepassing kruiden als diergeneesmiddel

Wageningen - De huidige diergeneesmiddelenwet voorziet niet in de toepassing van kruiden als diergeneesmiddel. Dit blijkt uit het rapport 'Wettelijke regelingen over gebruik van kruiden bij landbouwhuisdieren' van RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid, onderdeel van Wageningen UR. Voor biologische boeren is het vaak lastig om alternatieven te vinden voor bijvoorbeeld antibiotica. Het gebruik van antibiotica is in de biologische landbouw slechts beperkt toegestaan en bij voorkeur worden natuurlijke middelen als alternatief gebruikt.

Als van een stof een preventieve of genezende werking wordt geclaimd, valt een middel onder de diergeneesmiddelenwet. Omdat kruidenextracten altijd combinaties zijn van vele stoffen, is het bijna onmogelijk om deze als diergeneesmiddel te laten registreren. Hierbij moeten namelijk alle ingrediënten kwantitatief worden opgegeven en deze zijn van kruidenextracten slechts deels bekend en enigszins wisselend.

Een mogelijk alternatief is om kruidenpreparaten als veevoedermiddel met gezondheidsclaim op de markt te brengen. Voor humane voedingsmiddelen is dit sinds kort mogelijk. Hiervoor is een speciaal registratietraject geïntroduceerd, waarbij de gezondheidsclaim wetenschappelijk moet worden onderbouwd en erkend door de European Food Safety Authority. De onderzoekers pleiten voor invoering van een dergelijk systeem voor kruidenpreparaten voor dieren.

Het rapport maakt deel uit van het project Fyto-V dat wordt gefinancierd door het ministerie van LNV. In dit project wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van fytotherapie. Dit is het preventief of curatief toepassen van kruidenpreparaten bij landbouwhuisdieren.