KPMG


Pensioenfonds maakt nauwelijks gebruik van afkoop kleine pensioenen

05|02|08 - Uit onderzoek van KPMG blijkt dat slechts 30% van de pensioenfondsen frequent gebruik maakt van de verruiming van de Pensioenwet.

Nederlandse pensioenfondsen maken in beperkte mate gebruik van de mogelijkheid om kleine pensioenen af te kopen. Hierdoor lopen de fondsen aanzienlijke kostenbesparingen mis. Vooral fondsen met een relatief groot deelnemersbestand met voormalige deelnemers van vóór het jaar 2007 kunnen op deze manier hun administratieve lasten aanzienlijk verminderen. Sinds 2007 biedt de Pensioenwet de mogelijkheid om kleine premievrije pensioenen eenzijdig af te kopen.

Hoewel een meerderheid van de pensioenfondsen bekend is met de verruimde afkoopmogelijkheden, blijkt uit onderzoek van KPMG dat slechts 30% van de fondsen frequent gebruik maakt van de verruiming van de Pensioenwet. Voorheen was het afkopen van kleine pensioenen alleen toegestaan op het moment van pensionering en bij emigratie. Deze beperking heeft ertoe geleid dat in de loop der jaren veel kleine pensioenen in de administratie zijn gebleven bij pensioenuitvoerders en de administratieve lasten aanzienlijk zijn toegenomen.

De versoepeling van het afkoopregime heeft volgens Edward Snieder van KPMG Financial Services een groot aantal voordelen. Snieder: "De druk op de administratieve capaciteit van pensioenuitvoerders is groter geworden. Bij gebrek aan kennis en tijd kunnen pensioenuitvoerders tegen de grenzen van hun administratieve mogelijkheden aanlopen.

Dit geldt ook voor verzekeraars. Ook voor deze groep geldt dat zij aan de nieuwe informatieverplichtingen van de Pensioenwet moeten voldoen. Als dienst voor hun relaties. Deze verplichting is van toepassing op grote en kleine relaties en moet plaatsvinden naast de bestaande reguliere werkzaamheden. Afgezien van de vrees voor capaciteitsproblemen kan het voorkomen dat een pensioenfonds zich niet bewust is van de mogelijkheden tot afkoop van kleine pensioenen. Het kan ook zijn dat de pensioenuitvoerder of verzekeraar het initiatief niet neemt om de nieuwe afkoopmogelijkheden onder de aandacht van het pensioenfonds te brengen. Blijkbaar heef ruim 60% van de pensioenfondsen deze administratieve afwikkeling nog niet in haar standaard procedures opgenomen."

De afkoop van kleine pensioenen kan volgens Snieder door pensioenfondsen zelf worden gedaan, maar is ook geschikt om over te laten aan een externe partij.

Snieder: "De voordelen van het outsourcen zijn hierbij evident. De kwaliteit is gegarandeerd, er is voldoende capaciteit en er kan maatwerk worden geleverd. Pensioenfondsen moeten zich overigens realiseren dat het afkopen van kleine pensioenen een structurele activiteit zal worden. Voor 'oude' pensioenen gaat het in feite om een éénmalige aangelegenheid die een eenmalige investering vraagt. Op de middellange termijn zal deze investering worden terugverdiend omdat er geen administratiekosten zullen worden gemaakt voor de afgekochte pensioenen. Als de pensioenuitvoerder het fonds niet op deze afkoopmogelijkheid wijst, loopt het fonds het risico gedurende lange tijd administratiekosten te maken die niet noodzakelijk zijn."

Wilt u meer weten over deze en andere ontwikkelingen binnen de pensioenwereld? Kom dan naar onze Onderweg naar huis-bijeenkomst Pensioenen op donderdag 20 maart a.s.

Voor overige informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2008 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.