Gemeente Deventer

verpakkingsafval

Stijgende lijn inzameling kunststof verpakkingsafval

De eerste resultaten van de proef met het apart inzamelen van kunststof verpakkingsafval zijn positief. Het aantal kilo's ligt momenteel bijna op 90% van de prognose. De proef vindt plaats in de wijken Tuindorp, Keizerslanden, Borgele, Platvoet en Zandweerd-Noord en duurt minimaal tot 1 juni 2008.

In de eerste ronde van de proef werd 980 kilo kunststof verpakkingsafval opgehaald. Inmiddels is dat opgelopen tot 2.630 kilo per inzamelronde. Dit komt neer op bijna 90% van de verwachtte 3.000 kg. per inzamelronde. Bewoners doen enthousiast mee en houden zich ook goed aan de scheidingsregels. Als de stijgende lijn zich voortzet, zal de hoeveelheid die geprognotiseerd is aan het eind van de proef zeker gehaald worden.

Plastic zakken
De bewoners in het proefgebied ontvangen de komende weken een tweede set plastic zakken die speciaal zijn bestemd voor het kunststof verpakkingsafval. Op de dag dat Sallcon bij hen langskomt, zetten zij de zak aan de weg.

Verlenging proef
Om betrouwbare gegevens te verkrijgen dient de proef minimaal 6 maanden te duren, aangezien de proef gestart is op 5 december 2007 loopt deze tot 1 juni 2008. De proef wordt gehouden in meer dan 20 gemeenten in Nederland. In afwachting van de resultaten en de uiteindelijke conclusies en aanbevelingen van een onafhankelijk onderzoeksbureau wordt besloten hoe de inzameling van kunststof verpakkingen landelijk wordt ingevoerd.

Milieu
Het gescheiden inzamelen van kunststof verpakkingsafval spaart het milieu en levert grondstof voor de productie van nieuwe verpakkingen én van bijvoorbeeld autodashboards en tennisballen, kinderspeelgoed, plastic body's voor laptops en mobiele telefoons.

Samenwerking
De proef is opgezet door Circulus, de gemeente Deventer en Stichting Nedvang (Nederland van afval naar grondstof). Nedvang streeft ernaar dat de aparte inzameling van kunststof verpakkingen net zo gewoon wordt als de glasbak.

Publicatiedatum: 5-2-2008
een stapel vuilniszakken

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 5 februari 2008