Provincie Overijssel

Provincie werkt mee aan sanering en herstructurering van woonwijk 't Gijmink

De provincie Overijssel is mede namens de stichting "De Goorse Volkswoning (GVW) en de gemeente "Hof van Twente" opdrachtgever voor de sloop van ca. 500 woningen, de sanering van ca. 100.000 m3 met asbest verontreinigde grond en het bouw- en woonrijp maken van ca. 11 ha.

Door de gemeente "Hof van Twente" en GVW wordt een deel van de woonwijk Het Gijmink te Goor geherstructureerd. De oude huurwoningen worden gesloopt en er komen nieuwe woningen voor terug. Het aanzien verandert volledig, niet alleen door de nieuwbouw maar ook door de gewijzigde kavelindeling en een deels nieuw stratenplan. Deze herstructurering is gepland voor de periode lopend van begin 2006 tot en met 2015. De herstructurering zal plaatsvinden in 10 fasen. Hierbij worden de huidige woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Daarnaast zal in een groot deel van de wijk het riool worden vervangen en de bestrating vernieuwd.

Fase 2 afgerond
De sloop, de sanering en het bouw- en woonrijp maken van fase 1 en 2 is al nagenoeg afgerond. De in opdracht van de GVW gebouwde nieuwbouw woningen fase 1 zijn alweer bewoond. Fase 2 is/wordt opgeleverd. Omstreeks april 2008 wordt begonnen met de sloop van fase 3, 4a en 5 waarna omstreeks augustus 2008 zal worden begonnen met de sanering van de grond vrijkomend uit deze fases. De sloop van de laatste woningen is gepland in 2015.

Grootschalige asbestverontreiniging
Voorafgaand aan deze herstructurering is in opdracht van de gemeente en de GVW een bodemonderzoek uitgevoerd. Hierbij is vastgesteld dat in de wijk "Het Gijmink" een grootschalige asbestverontreiniging aanwezig is. De woonwijk is gebouwd in de periode 1939 -1957, hoofdzakelijk als woonvoorziening voor medewerkers van Eternit. Voor die tijd was het gebied bestemd voor agrarische doeleinden. In het verleden is asbesthoudend (plaat)materiaal in de achtertuinen toegepast door medewerkers van Eternit en derden. Het asbesthoudend materiaal komt zeer heterogeen in het gebied voor.

Meer informatie