Gemeente Winterswijk


Raad stelt beeldkwaliteitsplan en referendumverordening vast


4 februari 2008

Winterswijk - Op donderdag 31 januari stemde de gemeenteraad onder meer in met het beeldkwaliteitsplan voor het Winterswijkse winkelgebied, de intentieovereenkomst met woningcorporatie De Woonplaats en de referendumverordening. Ook stemde de raad over een motie van Winterswijks Belang om af te zien van het zogenoemde stickerverbod op afvalcontainers. Hieronder worden de belangrijkste besluiten van de raadsvergadering kort toegelicht.

Beeldkwaliteitsplan
De gemeenteraad stemde unaniem in met het beeldkwaliteitsplan voor het winkelgebied in het centrum van Winterswijk en de daarbij horende subsidieverordening. Het plan is een middel om de beeldkwaliteit in het centrum te verhogen. Daarvoor zijn alle panden in het winkelgebied beoordeeld op onder meer gevelbeeld, luifels, reclame, terrassen, uitstallingen, luifels en drooglopen. Bij het plan hoort een subsidieverordening om gebruikers en eigenaren te stimuleren hun pand daadwerkelijk te verbeteren. Het beeldkwaliteitplan wordt onderdeel van het welstandsbeleid. Iedere bouwaanvraag die voor een pand uit het kernwinkelgebied binnenkomt, wordt getoetst aan dit onderdeel van de welstandsnota.

Intentieovereenkomst met De Woonplaats
De raad besloot (unaniem) in te stemmen met de intentieovereenkomst met woningcorporatie De Woonplaats. Deze intentieovereenkomst is tot stand gekomen op initiatief van het college van burgemeester en wethouders. In deze overeenkomst zijn verschillende locaties in Winterswijk genoemd die de gemeente en De Woonplaats de komende jaren samen aan willen pakken. Het gaat hierbij onder meer om wijkverbeteringsprojecten in verschillende Winterswijkse wijken, de (ver)bouw van een jongerencentrum en de inschakeling van De Woonplaats bij de bouw van de nieuwe Brede School in Winterswijk Oost. Om hieraan een (extra) flinke financiële bijdrage te kunnen leveren heeft de gemeente een aantal gebouwen en locaties verkocht aan De Woonplaats, waaronder het voormalige politiebureau in de Kreilstraat. Dat wordt opgeknapt en krijgt een nieuwe sociaal-maatschappelijke functie. De opbrengst van deze transactie(s) steekt de gemeente vooral in wijkverbetering. Ook De Woonplaats zal flink gaan investeren in wijkverbetering, waarbij het onder meer gaat om het isoleren van woningen, de (her)inrichting van de openbare ruimte en het aanleggen van glasvezelkabels.

Referendumverordening gemeente Winterswijk 2008
Een meerderheid van de raad (18 tegen 3) sprak zich uit om de 'Referendumverordening gemeente Winterswijk' in te voeren. Voor Winterswijk betekent het dat zowel burgers als de gemeenteraad een verzoek kunnen indienen voor het organiseren van een referendum. Om een referendum in Winterswijk te houden, moeten tenminste 225 kiesgerechtigden schriftelijk een verzoek bij de raad indienen ('inleidend verzoek'). Daarna beslist de raad of het referendum er moet komen. Een referendum kan alleen worden gehouden over een (voorgenomen) besluit van de raad als de gemeenteraad vindt dat het ingrijpende gevolgen kan hebben voor de inwoners van Winterswijk. Het te nemen besluit wordt vervolgens opgeschort. Het verzoek om een referendum wordt vervolgens in de raadsvergadering behandeld. Als de raad vindt dat het referendum er mag komen, moet er een definitief verzoek voor een referendum bij de raad worden ingediend door minimaal 2250 kiesgerechtigden. In de praktijk gaat het vaak om handtekeningenacties. Ook kan de gemeenteraad zelf een referendum organiseren. Er geldt geen kiesdrempel. Het referendum is altijd, ongeacht de opkomst, geldig. In Nederland heeft ongeveer tien procent van de gemeenten een referendumverordening.

Motie beplakken afvalcontainers
Winterswijks Belang bracht een motie in over het beplakken van afvalcontainers en vroeg het college af te zien van het verbod. Het college wil om diverse redenen een verbod op het beplakken, bestickeren en beschilderen van afvalcontainers. Deze zijn eigendom van de gemeente. Een plaatselijke ondernemer die stickers voor het beplakken van de afvalcontainers verkoopt, tekende protest aan tegen het verbod. Hij spande een kort geding aan tegen de gemeente. De motie van Winterswijks Belang werd met 12 tegen 9 stemmen verworpen. Het college gaat nu verder met het opstellen van een voorstel voor de raad om de afvalstoffenverordening te wijzigen. In deze verordening wordt het verbod formeel vastgelegd. Tot die tijd blijft de gemeente beschilderde en beplakte afvalcontainers legen.

Meer weten?
Het totale verslag van de raadsagenda vindt u vanaf 20 februari op de bestuursinformatie van de gemeente Winterswijk.