Gemeente Groningen

Groningen steunt boek over scheepsramp met concentratiekampgevangenen Vlak voor het einde van de oorlog kwamen bij een Engels bombardement op drie drijvende concentratiekampen bijna achtduizend mensen om het leven, onder wie veertien Groningers. De gemeente Groningen steunt met een financiële bijdrage de uitgave van een boek over deze ramp, de grootste scheepsramp aller tijden.

Met deze steun wil het gemeentebestuur van Groningen zijn betrokkenheid onderstrepen bij de slachtoffers en de overlevenden van naziconcentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. In dit kamp zaten tijdens de oorlog ongeveer 250 Groningers gevangen. Van deze groep Groningers zijn 184 mensen in Neuengamme omgekomen, daaronder de veertien slachtoffers van de scheepsramp in de Lübecker Bocht.

foto cap arcona in de brand Todesmarsch
Toen de geallieerde legers naar het noordwesten van Duitsland oprukten, wilden de nazi's alle sporen van de concentratiekampen uitwissen. Een deel van de gevangenen uit Neuengamme ging op Todesmarsch naar andere kampen, de rest werd aan boord van de schepen Cap Arcona, Thielbek en Athen in de Lübecker Bocht gebracht.

Hel
De veertien dagen in deze drijvende concentratiekampen waren een hel voor de gevangenen. Ze zaten opgepropt, ze kregen zo goed als niets te eten en te drinken terwijl de hygiënische omstandigheden steeds erbarmelijker werden. Bij het bombardement door Engelse vliegtuigen op 3 mei 1945 kwamen bijna achtduizend gevangenen om het leven, onder wie meer dan driehonderd Nederlanders. Slechts driehonderd mensen overleefden het bombardement.

Onduidelijk
De gemeente Groningen steunde al in 2005 de uitgave van het boek Nederlanders in Neuengamme . Dat boek wordt algemeen gezien als een monument in boekvorm voor de meer dan vijfduizend Nederlanders die omkwamen in Neuengamme. Over de ramp in de Lübecker Bocht is nog veel onduidelijk. Was het echt de bedoeling van de nazi's om alle gevangenen te laten verdwijnen? Wisten de Engelse piloten dat de schepen vol gevangenen zaten? Wat gebeurde er met de overlevenden? En wat gebeurde er met de doden? Onder meer over die vragen gaat De Ramp in de Lübecker Bocht. Nederlanders op de Cap Arcona, Thielbek en Athen, dat naar verwachting begin 2009 verschijnt.

De Achttien Doden
In Neuengamme hebben ruim 5.500 Nederlanders gevangen gezeten. Daaronder de dichter Jan Campert, bekend van het verzetsgedicht De Achttien Doden. Vijfhonderd Nederlanders overleefden het kamp. Onder de Nederlandse gevangenen in Neuengamme bevonden zich verzetsstrijders, Jehovagetuigen en homoseksuelen.
Gepubliceerd op: dinsdag 5 februari 2008