Gemeente Oirschot

Voorstellen Mantelzorg consulente voor Oirschot, De Beerzen en Spoordonk
06 lokaal loket WEB.jpg

Ik ben Ine van Ham, ben 47 jaar en woon mijn hele leven al in de Beerzen. Ik ben getrouwd en ik heb drie kinderen. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan lezen, wandelen en fietsen. Ik ben verpleegkundige en heb gewerkt in verschillende instellingen. Ik werk nu naast mijn werk als mantelzorgconsulente bij Zuidzorg als verpleegkundige in de wijk.

Mantelzorgconsulente is bij Stichting welzijn ouderen een nieuwe functie. Binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is de gemeente verplicht een inspanning te leveren om de mantelzorgers uit de gemeente te ondersteunen.

Vanaf 1 januari ben ik acht uur beschikbaar als mantelzorg consulente. Dit is op dinsdag en donderdagochtend van 9.00 tot 13.00 uur. Ik ben te bereiken via het lokaal loket in de Enck of op afspraak. De mogelijkheid bestaat ook om een afspraak te maken buiten deze tijden.

Mijn taak is de mogelijkheid bieden om mantelzorgers te ondersteunen in hun zware taak als mantelzorgers. Het is erg fijn om ouders, je partner, je kind, je buurvrouw of anderen, zolang mogelijk in hun eigen omgeving te laten wonen. Toch kan je ook dit wel eens te zwaar worden en kan het nodig zijn dat je ondersteuning nodig hebt. U kunt met al uw vragen bij mij terecht. Misschien heb ik voor sommige dingen niet meteen een oplossing, dan kan ik u doorverwijzen naar andere professionals. Het is vooral belangrijk dat u het gevoel krijgt dat u het niet alleen hoeft te doen. Het is al een zware taak om als mantelzorger te functioneren bij al je andere taken. We kunnen samen zoeken naar naar passende oplossingen voor problemen. Ik heb heel veel zin in mijn nieuwe werkzaamheden. In combinatie met mijn werk als verpleegkundige wil ik me op beide terreinen profileren. In de thuissituatie kan ik signalen opvangen en actie ondernemen.

Wat is zeker wil doen is om de jonge mantelzorgers binnen de gemeente in kaart te brengen. Voor jonge mantelzorgers kan de belasting makkelijk te hoog oplopen, studie, werk enz. is vaak al belastend genoeg. Het komt nog maar al te vaak voor dat men al op jonge leeftijd de zorg voor ouders, broer of zus draagt, deze groep heeft extra mijn aandacht.
Zeker in de dorpskernen de Beerzen en Spoordonk heerst nog vaak wat schroom om hulp te vragen. Maar voor iedere mantelzorger is het van groot belang om het op een goede manier vol te kunnen houden. Schroom niet langer er kom langs al er iets niet lukt. Ik help u graag verder!