Datum: 5 februari 2008

Graffiti samen aanpakken Melden heeft zin!

Voorschoten - De politie en gemeente Voorschoten willen graffiti een halt toe roepen. Graffiti verloedert het straatgezicht en roept op tot meer criminaliteit. Dit tast de leefbaarheid en veiligheid in de buurt aan. Politie en gemeente willen dit voorkomen door graffiti snel te verwijderen en de spuiters aan te pakken. En ook inwoners van de wijken kunnen daar hun bijdrage aan leveren. Eén melding is daarvoor voldoende. Melden heeft dus zin en kan via het gratis nummer van de gemeente 0800-2358248, het politie-informatienummer 0900-8844 of in geval van spoed 112.

Snel verwijderen! Graffiti is een probleem en verdient dan ook meer aandacht. Iedereen herkent het en ergert zich aan deze 'spuitkunsten' vooral op en bij het station, skatebanen en straatmeubilair. Vaak ook met aanstootgevende of racistische leuzen. Het spuiten gebeurt meestal als niemand het ziet. De gemeente wil graffiti zo snel mogelijk verwijderen. De inwoners die graffiti ontdekken kunnen bellen met de gemeente en/of politie. De politie probeert de 'kunstenaars' op te pakken waardoor ze naast het strafrechtelijke ook aangesproken kunnen worden op kosten van schades of schoonmaak.

Voorlichting De gemeente streeft er naar om aanstootgevende of racistische leuzen binnen drie werkdagen te laten verwijderen. Voor de andere graffiti is dit zeven werkdagen. De politie houdt gevoelige plaatsen scherp in de gaten en doet onderzoek naar elke aangebrachte 'Tag'. Om jeugd van het 'spuiten' af te houden organiseert de jongerenwerkster van de gemeente Voorschoten voorlichting aan de jeugd van 10 tot 15 jaar. Een graffiti docent legt daarbij bepaalde regels en gevolgen van graffiti uit.



Politie Hollands Midden