Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Antwoord op Kamervragen over tegenwerking Staatsbosbeheer bij zandwinning

Directie Regionale Zaken

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


10 december 2007 2070806330 DRZN. 2008/404 5 februari 2008 onderwerp bijlagen

Kamervragen over tegenwerking bij zandwinning
Geachte Voorzitter,

Hiermee doe ik u de antwoorden toekomen op vragen gesteld door het lid Mastwijk (CDA) over tegenwerking bij zandwinning.


1
Kent u het artikel `Kamervragen tegenwerking zandwinning; Minister moet SBB ter verantwoording roepen'? 1)

Ja.


2
Is het waar dat na vele jaren van afwegen, gekozen is voor het Gasselterveld als beste zandwinlocatie in de provincie Drenthe, rekening houdend met bestaand gebruik ter plekke en met de uitkomsten van uitgebreid onderzoek naar de grote kwetsbaarheid van Ministerie van Landbouw, andere mogelijke locaties in Drenthe en dat de terzake uitgevoerde Milieu Effect Natuur en Voedselkwaliteit Rapportage (MER) de gemaakte keus onderschreef? Directie Regionale Zaken
Vestiging Noord
Cascadeplein 6 De provincie Drenthe heeft voor het Gasselterveld gekozen in overeenstemming met het Postadres: Postbus 30032 structuurschema oppervlaktedelfstoffen. Het structuurschema ging uit van een provinciale 9700 RM Groningen taakstelling voor de winning van beton-, metsel- en industriezand. In het Provinciaal Telefoon: 050 - 5992300 OmgevingsPlan II (POPII) heeft de provincie Drenthe aangegeven dat winning van dit zand Fax: 050 - 5992399 in het Gasselterveld, gelegen in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), mogelijk moet zijn tot uiterlijk 2013. Dit omdat er een maatschappelijke noodzaak aanwezig is; er zijn geen reële alternatieven voor zandwinning in de provincie Drenthe. Bij de besluitvorming zijn

de negatieve effecten op de natuur, zoals deze uit de MER-procedure naar voren zijn gekomen, afgewogen tegen het maatschappelijke belang van zandwinning. In 2013 zal er een nieuwe, buiten de EHS gelegen winningslocatie in Zuidwest Drenthe beschikbaar zijn.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 5 februari 2008 DRZN. 2008/404 2


3
Is het waar dat het bestemmingsplan en de ontgrondingsvergunning inmiddels het vereiste juridische traject hebben doorlopen, dat er politiek breed draagvlak in Drenthe is voor de gekozen oplossing en dat er dus geen belemmeringen meer bestaan, behoudens de gang naar de Raad van State, tegen de voorgenomen uitbreiding van de zandwinning?

Het bestemmingsplan is na vaststelling door de gemeenteraad van de gemeente Aa en Hunze door Gedeputeerde Staten goedgekeurd. Provinciale Staten hebben in het kader van POPII ingestemd met winning tot 2013 in het Gasselterveld. De ontgrondings- vergunning zal op grond van artikel 3, zesde lid, van de Ontgrondingenwet, worden aangepast aan de met het Rijk overeengekomen voorwaarden, zoals in het antwoord bij vraag 4 is aangegeven. Tegen deze besluiten is beroep aangetekend bij de Raad van State door onder andere Staatsbosbeheer, de milieufederatie Drenthe en tevens door de betrokken ontgronder.


4
Is het waar dat u en uw collega van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu- beheer de aanvankelijke bezwaren tegen de gekozen locatie hebben opgegeven, mede in overleg met uw collega van Economische Zaken?

Tijdens de standpuntbepaling door het Rijk over het voorstel van Gedeputeerde Staten om het bestemmingsplan goed te keuren, heb ik, na overleg met VROM en EZ, geconcludeerd dat een gedeeltelijke goedkeuring door Gedeputeerde Staten in de rede lag. Aldus kan met een kleinere, minder schadelijke winning inhoud gegeven worden aan de vraag van de regionale behoefte, totdat de zandwinning in zuidwest Drenthe in productie kan worden genomen. Gedeputeerde Staten hebben deze conclusie gevolgd. Tevens is met Gedeputeerde Staten afgesproken om de voorwaarden in de ontgrondingsvergunning met betrekking tot de hoeveelheid te winnen zand zodanig aan te passen, dat niet meer zand gewonnen wordt dan de totale hoeveelheid die betrokken zandwinner de laatste vijf jaren (volgens eigen opgave) heeft afgezet en die voldoet aan de zandbehoefte totdat de zandwinning in Zuidwest Drenthe in productie wordt genomen. Daarvoor is naar verwachting in het Gasselterveld een kleinere oppervlakte nodig dan op grond van het vastgestelde bestemmingsplan mogelijk zou zijn. Aan deze afspraak moet nog gevolg gegeven worden.
Daarnaast geldt dat sprake is van een compensatieplicht voor de verloren gaande waarden in de EHS.


5
Hoe waardeert u de actie van Staatsbosbeheer om beroep aan te tekenen bij de Raad van State tegen de verleende vergunning, dit in het licht van de positie van Staatsbosbeheer, een zogenoemde Zelfstandige Bedrijfsorganisatie (ZBO), waarvoor u de ministeriële verantwoordelijkheid draagt?

Staatsbosbeheer is een zelfstandig bestuursorgaan en kan net als ieder andere belang- hebbende op grond van de Algemene wet bestuursrecht in bezwaar gaan tegen de genomen besluiten.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 5 februari 2008 DRZN. 2008/404 3


6
Bent u bereid maatregelen te nemen, bij voorkeur via het geven van een aanwijzing aan Staatsbosbeheer, zodat deze ZBO de door u gekozen beleidslijn ter zake van deze problematiek volgt?

Ik zie geen aanleiding om Staatsbosbeheer op deze zaak aan te spreken. Bovendien biedt de Wet Verzelfstandiging Staatsbosbeheer mij in dit geval geen grondslag tot het geven van een aanwijzing.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


1) Dagblad van het Noorden, 7 december 2007


---- --