Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Milieuhandhaving door Milieu West

21 januari 2008

Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer pakt sinds 1 januari 2007 samen met stadsdeel Bos en Lommer, Westpoortbeheer (valt tegenwoordig onder Haven Amsterdam) en de Dienst Stadstoezicht de milieuhandhaving aan. We werken samen onder het motto Herkenbaar Handhaven in een samenwerkingsverband dat Milieu West heet. Deze samenwerking moet ertoe leiden dat de handhaving van regelgeving in de openbare ruimte kwalitatief en effectief verbetert.

Tot de samenwerking is besloten omdat hiermee de handhavingscapaciteit een schaalgrootte krijgt die het mogelijk maakt om in de toekomst effectiever en beter te handhaven. Bovendien wordt hiermee een eenduidiger handhaving bereikt waardoor meer rechtsgelijkheid in de behandeling van burgers en bedrijven ontstaat. Tenslotte wordt de uitvoering van eenmalige grote acties waarvoor veel mensen nodig zijn gemakkelijker

De medewerkers van Milieu West, die dus in dienst zijn van de Dienst Stadstoezicht, verzorgen de handhaving in het totale werkgebied van de beide stadsdelen en in Westpoort. Teamleider van Milieu West is Johan Kruijt. Bernadette Sourbag van de afdeling Vergunningen en Handhaving onderhoudt namens Geuzenveld-Slotermeer de contacten met Milieu West.

Werkwijze
De milieupolitie levert een belangrijke bijdrage aan een schone, hele en leefbare leefomgeving. De milieuagenten zijn milieuopsporingsambtenaren. Zij zijn beëdigd om strafrecht te mogen toepassen.

Zij delen niet alleen boetes uit bij overtredingen. Zij geven ook voorlichting aan bewoners of bedrijven over hoe we onze omgeving schoon, heel en leefbaar kunnen houden. En zij denken actief mee bij het vinden van oplossingen voor geconstateerde problemen. De milieupolitie controleert op de naleving van beleidsregels en lokale verordeningen die te maken hebben met de openbare ruimte. De medewerkers sporen overtredingen op en spelen in op signalen van burgers en ondernemers en van anderen zoals de politie en de marktmeesters. Als er een overtreding wordt geconstateerd, vindt er ter plekke een opsporingsonderzoek plaats. Als de overtreder aanwezig is wordt deze aangesproken. Een direct gevolg hierop kan een boete zijn. Een indirect gevolg een toepassing van bestuursdwang (besluit vastgesteld door het dagelijks bestuur).

De producten van het Stedelijk Programma Regelgeving en Handhaving worden ook binnen Milieu West toegepast. Zo worden gemeentebreed aanvaarde handhavingsstrategieën gebruikt. Inmiddels zijn dat er vier maar er zullen er meer volgen. Verder zal ook de milieupolitie in de toekomst het in 2007 vastgestelde Amsterdamse uniform gaan dragen. Ook wordt ingezet op nog meer samenwerking en integrale handhaving.

De milieupolitie werkt samen met onder meer de politie, de buurtcoördinatoren, de huismeesters, met Afvalservice West die sinds 2007 de afvalinzameling doet, de afdeling Vergunningen en Handhaving, de afdeling Inzameling Afvalstoffen en met de Dienst Milieu en Bouwtoezicht.

Contact
De uitvalsbasis van Milieu West is onze stadsdeelwerf de Borkorf aan de Seineweg 1, 1043 BE Amsterdam.

Voor vragen kunt u van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur bellen met 14 020.