Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief 18-01-2007 Doorkiesnummer Ons kenmerk SV/WV/2008/2059 Datum 5 februari 2008 Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Blok

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Blok (VVD) over het voorstel van de Secretaris Generaal van het ministerie van Economische Zaken over beëindiging van de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Bijlage(n):
Antwoorden op Kamervragen

2070808750

Vragen van het lid Blok (VVD) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het voorstel van de Secretaris Generaal van het ministerie van Economische Zaken over beëindiging van de loondoorbetaling in het tweede ziektejaar. (Ingezonden 17 januari 2008)


1
Kent u het voorstel van de secretaris generaal van het ministerie van Economische Zaken om de loondoorbetalingsplicht gedurende het tweede ziektejaar voor kleine werkgevers te beëindigen?

Antwoord op vraag 1:
Ja.


2
Bent u bereid met concrete voorstellen te komen om de loonbetalingsplicht gedurende het tweede ziektejaar voor kleine werkgevers te beëindigen? Zo ja, wanneer komen deze voorstellen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord op vraag 2:
Ik ben van mening dat de verplichting voor werkgevers in het midden- en kleinbedrijf om zieke werknemers in het tweede ziektejaar het loon door te betalen, voldoet aan het doel van minder ziekteverzuim. Zo laat de evaluatie van het verlengen van de loondoorbetalingsverplichting van één naar twee jaar zien dat de verlenging een impuls heeft gegeven aan de aanpak ziekteverzuim door zowel grote als kleine werkgevers.1 In de actuele situatie wordt dit beeld bevestigd door het lage ziekteverzuim en beperkte beroep op een uitkering in het kader van de Wet WIA.

Werkgevers kunnen ervoor kiezen het financiële risico van de loondoorbetalingsverplichting via een verzuimverzekering af te dekken. De evaluatie laat zien dat de private markt een scala aan mogelijkheden biedt om verzuimverzekeringen af te sluiten. Verzuimverzekeringen worden vooral afgesloten door het midden- en kleinbedrijf. Verzekeraars bieden ook de mogelijkheid tot het afsluiten van contracten ter levering van diensten met betrekking tot de re- integratie van zieke werknemers. Dit neemt werkgevers desgewenst werk uit handen.

Daarnaast hebben werkgevers in het midden- en kleinbedrijf de mogelijkheid om met anderen afspraken te maken over re-integratie, eventueel binnen branche-organisaties of in cao's. Op dit punt geeft de evaluatie een overzicht van goede praktijkvoorbeelden die laten zien dat werkgevers veel mogelijkheden hebben om op een adequate wijze te werken aan een beperking van het ziekteverzuim en het bevorderen van re-integratie.


1 Kamerstukken II, 2006/07, 30915, nr. 1.

---