Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Octopusproject: veilig verkeer in De Baarsjes

5 februari 2008

-
Anna Kutsch Lojenga
Stadsdeel De Baarsjes wil de verkeersveiligheid rond scholen verbeteren. Als proef start in de omgeving van de Joop Westerweelschool het Octopusproject.

Kleurige palen octopus.jpg (15 Kb)

Hoge kleurige palen met bovenop een vrolijk gekleurde inktvis markeren de omgeving waar weggebruikers extra voorzichtig moeten zijn, en niet harder mogen rijden dan 30 km/u. Rondom het plein wordt met letters op de weg aangegeven dat dit een `schoolzone' is, en er komen verkeersdrempels en zebrapaden.

Werkzaamheden

De werkzaamheden rondom het Balboaplein en de Joop Westerweelschool beginnen op maandag 4 februari en duren ongeveer 2 weken. Er komen extra verkeersdrempels en zebrapaden in de Cabotstraat, de Vasco Da Gamastraat en de Balboastraat. Om het fietsen op de stoep voor de Westerweelschool tegen te gaan wordt een aantal fietsenrekken en invalidenopritjes verplaatst. Ook wordt een hekje geplaatst op de plek waar veel fietsers de stoep oprijden.

Veilig van en naar school

Enkele gemeenten in Nederland gebruiken al de Octopus, evenals honderden gemeenten in België (ook de bakermat van Bob). Het project heeft als doel schoolkinderen veilig van en naar school te laten gaan. De herkenbare gele en paarse kleuren van de `octopuspalen' maken weggebruikers duidelijk dat zij een school naderen, zodat zij hun rijgedrag hier op aan kunnen passen.

Feestelijke onthulling

De Octopuspalen worden op woensdag 5 maart feestelijk onthuld met de leerlingen van de Joop Westerweelschool.