Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 februari 2008

Vragen van het lid Heerts (PvdA) aan de minister en staatssecretaris van Justitie

over grootschalige vastgoedfraude in Rotterdam en het afnemen van de acceptatie van het tuchtrecht bij notarissen.


1. Kent u het bericht "Acceptatie van tuchtrecht neemt af"{1}?


2. Is het terecht dat de notarissen kritisch staan tegenover hun eigen rechtspraak? Deelt u de mening van de schrijvers dat de tuchtrechter zich vaak "opmerkelijk lankmoedig" betoont tegenover schuinsmarcheerders? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?


3. Kunt en wilt u aan deze opmerkelijk lankmoedig houding iets ondernemen. Zo ja, wat bent u van plan te doen? Zo nee, waarom niet?


4. Heeft u kennis genomen van de uitzending van NOVA waarin een grootschalige vastgoed- en hypotheekfraude in Rotterdam aan het licht kwam?{2}


5. Wat is uw mening hierover en kunt u aangeven hoe een dergelijke grootschalige vastgoed- en hypotheek in de toekomst voorkomen kan worden?


6. Deelt u de mening van de advocaat van de notaris, in deze uitzending, dat de verantwoordelijkheid bij de kopers ligt en dat in deze de notaris geen schuld treft? Deelt u de mening dat de notaris een sterk adviserende rol heeft om te voorkomen dat kopers in een vastgoedfraude terecht komen en mocht de notaris het vermoeden hebben dat sprake kan zijn van fraude dat de koper hierover wordt ingelicht? Zou in zo'n geval de notaris ook een plicht hebben om justitie in te lichten over het vermoeden van fraude?


7. Wat is de stand van zaken met betrekking tot het onderzoek om het kadaster een melding te laten geven als een huis binnen een dag twee keer wordt verkocht? Wordt in dat onderzoek ook de mogelijkheid bekeken om een melding af te geven als een huis binnen een jaar twee keer wordt verkocht met een prijsverhoging van 5%?


8. Kunnen de vragen voor het AO tuchtrecht van 5 maart 2008 worden beantwoord?

{1} Notariaatmagazine - Januari 2008 nummer 1
{1} NOVA, 4 januari 2008

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Notariaatmagazine - Januari 2008 nummer 1
{2} NOVA, 4 januari 2008