Gemeente Rhenen


Marianne Stam

M e z z o t i n t e n

Marianne Stam volgde de lerarenopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar zij in 1988 afstudeerde. Sinds dat jaar gaf ze als tekendocent les aan het Segbroek College in Den Haag en daarna vanaf 1992 ook aan het Gouwe College in Gouda. Na haar verhuizing naar Rhenen gaf ze een aantal jaren les aan het Rembrandt College in Veenendaal.

De onderwerpen voor de etsen en mezzotinten van Marianne Stam komen uit haar directe omgeving. Dingen die belangrijk voor haar zijn en vormen die haar fascineren tracht Stam te vangen in de mezzotint-techniek. Het gaat om heel gewone dagelijkse onderwerpen, die zij -soms letterlijk - onder de loep neemt, om aan te tonen dat eigenlijk alles het bekijken waard is wanneer je de moeite neemt om goed te observeren. Haar voorkeur gaat uit naar onderwerpen uit de natuur en naar katten. De afbeeldingen in aardetinten zijn uiterst figuratief weergegeven.
De mezzotint-techniek is zeer bewerkelijk en wordt zelden toegepast. Ze biedt echter als geen andere grafische techniek mogelijkheden om heel nauwkeurig met overlopende grijswaarden en intense kleuren te werken.

Marianne Stam exposeerde de afgelopen jaren op diverse plaatsen in Nederland en in het buitenland. Zij leverde onder andere werk in voor de Miniprint expositie in Lahti (Finland) en voor de miniatuurprent tentoonstellingen in Engeland en de Verenigde Staten. Bij een aantal bekende Nederlandse galerieën en diverse kunstuitleeninstellingen is werk van Marianne Stam beschikbaar.

tot en met 12 april 2008 in Museum Het Rondeel, Rhenen.