GroenLinks

GroenLinks hekelt slappe knieën van minster Rouvoet

5 februari 2008

GroenLinks wil dat minster Rouvoet met spoed en nu écht een einde maakt aan de wachtlijsten in de zorg. Maar liefst 4100 kinderen wachten al langer dan negen weken op zorg die zij keihard nodig hebben. Terwijl de Wet op de Jeugdzorg hen dat recht wel geeft. Onlangs hebben de Verenigde Naties Nederland zelfs hierover op de vingers getikt.

De wachtlijsten in de jeugdzorg bestaan al jaren. Met minister Rouvoet kwam er eindelijk een minister voor Jeugd en Gezin als redder voor de duizenden kinderen in nood. Maar wat doet hij? Hij staat langs de zijlijn toe te kijken hoe de wachtlijsten alsmaar verder oplopen. En hij schuift de verantwoordelijkheid af op de provincies.

Een aantal reacties van de minister op de stijgende wachtlijsten tonen het gebrek aan daadkracht. Zo wil hij voor de zoveelste keer 'de minder presterende provincies aanspreken', 'hen om een verklaring van deze situatie vragen' en hen te vragen 'de bestaande knelpunten in kaart te brengen'.

Tot nu toe heeft de minister vooral met geld gestrooid, maar dit heeft kennelijk niet geholpen. 'Extra geld geven is noodzakelijk, maar ik wil met hem een bindende afspraak maken', aldus Tofik Dibi. 'Ieder kind heeft tenslotte recht op zorg. Dat betekent dat de wachtlijsten in 2008 zijn weggewerkt. Dit is meer dan een moreel appèl aan minister Rouvoet.'

GroenLinks vraagt daarom om een debat met minister Rouvoet waarin hij verantwoording aflegt aan de Kamer. Tofik Dibi zal dan aandringen op een Noodplan Wachtlijsten. Tevens zal hij vragen om een onafhankelijk onderzoek met de centrale vraag hoe het toch mogelijk is dat de wachtlijsten blijven stijgen.

Tofik Dibi