Platform Biologica


Gentech geen oplossing voor voedseltekort
5 februari 2008

In januari plaatsten NRC Handelsblad en NRC-Next een opiniestuk van Raoul Bino, hoogleraar in Wageningen, waarin deze beweert dat gentechnologie de oplossing is voor het wereldvoedselvraagstuk. Maaike Raaijmakers van Biologica maakt duidelijk waarom zijn betoog niet klopt. Onderstaande tekst verscheen op 4 februari in NRC-Next, enigszins ingekort, onder de kop "DNA is geen lego".

Hoogleraar metabolomica Raoul Bino (NRC 17 jan en NRC-Next 28 jan) slaat de plank mis met zijn pleidooi voor versoepeling van de regels voor genetische modificatie om daarmee een mondiale voedselcrisis af te wenden.

De oplossing voor het probleem van de stijgende voedselprijzen is zeer complex en vraagt om ingrijpende politieke en maatschappelijke maatregelen. Zo moeten de subsidies voor het verbouwen van voedselgewassen als biobrandstof worden stopgezet. Daarnaast moeten we minder vlees gaan eten om het gebruik van landbouwgrond voor veevoeder terug te dringen.

DNA is geen lego
Bino ziet het simpel: versoepel de GGO-regels en we kunnen de voedselproductie drastisch verhogen, door met gentechnologie rassen te ontwikkelen die met minder water toekunnen en snel groeien onder marginale omstandigheden. Hij gaat daarmee voorbij aan het feit dat complexe eigenschappen als een diep en breed worstelstelsel of droogteresistentie niet zijn terug te brengen tot enkele genen die je vrij direct kunt inbouwen. DNA is geen lego.

Juist als het gaat om complexe eigenschappen waarvan de genetische basis nog grotendeels onbekend is, is het nodig om de plant in zijn geheel en in relatie tot zijn omgeving te bekijken. Daarvoor is de moderne klassieke veredeling bij uitstek geschikt. Bovendien is er op dit moment niet zozeer behoefte aan een hogere productie als wel aan een duurzame voedselproductie die bestaande landbouwgronden niet verder uitput en voldoende oogstzekerheid biedt, ook onder extreme weersomstandigheden en in marginale gebieden. Onderzoek van de FAO laat zien dat de biologische landbouw onder deze omstandigheden goed scoort, onder andere door het robuuste landbouwsysteem en een groter waterbergend vermogen van de bodem. Tot slot is het een feit dat de transgene voedselgewassen die nu op de nominatie voor Europese toelating staan, geen van de door Bino genoemde eigenschappen bezitten. Het gaat nog steeds om herbicide tolerante of gifproducerende gewassen. Deze gewassen vormen eerder een bedreiging voor de voedselzekerheid doordat ze in de praktijk leiden tot grootschalige monoculturen en veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig hebben.

Maaike Raaijmakers
Beleidsmedewerker gentechnologie bij Biologica.

Download: ArtikelNRCNext29-1-2008.pdf (402 Kb)