Gemeente Zaltbommel


Zaltbommel scoort redelijk tot goed bij inspectie VROM 5 februari 2008 Zaltbommel scoort redelijk tot goed bij inspectie VROM

De VROM-Inspectie regio Oost heeft onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en bouw- en woningtoezicht door de gemeente Zaltbommel. Op basis van het onderzoek concludeert de VROM -Inspectie dat de gemeente Zaltbommel deze taken redelijk tot goed uitvoert. Het college van B&W heeft inmiddels een verbeterplan vastgesteld.

De VROM - Inspectie heeft gekeken hoe de gemeente vergunningen en ontheffingen opstelt en verleent en hoe de gemeente op de uitvoering hiervan toezicht houdt en handhaaft. Ook het beleid en de wijze waarop de uitvoering van deze taken is georganiseerd zijn beoordeeld. Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van dossieronderzoek, interviews met medewerkers en bedrijfsbezoeken.

Beleid scoort goed
In het inspectieonderzoek constateert de VROM - Inspectie dat de taken op grond van de bouwverordening, het bouwstoffenbesluit, het rioleringsplan, het gedoogbeleid en het vrijstellingenbeleid ruimtelijke ordening goed door de gemeente in beleidsplannen zijn opgenomen. Het beleid voor toetsing van bouwaanvragen, het beleid over de luchtkwaliteit en over de bestemmingsplannen kan volgens de VROM - Inspectie beter.

Uitvoering redelijk tot goed
VROM vindt het belangrijk dat de gemeente een goede planning heeft voor het uitvoeren van haar taken. De milieutaken voert de gemeente goed uit. Voor de taken van Bouw- en Woningtoezicht ontbreekt het nog aan een goede afstemming tussen de uit te voeren taken, de benodigde menskracht en de beschikbare middelen. Verder ontbreekt het nog aan een toezicht- en handhavingsprogramma op het terrein van de ruimtelijke ordening.

Verbeterplan
Uit het inspectierapport blijkt dat een deel van de geconstateerde knelpunten toe te schrijven is aan capaciteitsproblemen. Het college van B&W heeft inmiddels een verbeterplan vastgesteld. In dit plan is aangegeven hoe de gemeente invulling geeft aan de verschillende aanbevelingen die door de VROM-Inspectie zijn gedaan.

Beoordeling bouw- en woningtoezicht
Het afgeven van bouw-, sloop- en gebruiksvergunningen door de gemeente wordt volgens de VROM - Inspectie goed en consequent uitgevoerd. De toetsing aan het Bouwbesluit bij bouwvergunningen en de bewaking van termijnen voor het verlenen van bouwvergunningen kunnen worden verbeterd. Ook het toezicht en de handhaving van bouwen en slopen in afwijking van de vergunning, kunnen volgens de VROM-Inspectie beter. Belangrijkste reden hiervoor is de beschikbare capaciteit.

Beoordeling milieutaken
De milieutaken worden door de gemeente goed uitgevoerd. De gegevens van bedrijven zijn echter nog niet helemaal actueel en opleveringscontroles worden nog niet altijd op tijd uitgevoerd. Verder constateert de VROM-Inspectie dat bedrijven in lagere milieucategorieën niet structureel gecontroleerd worden. De inspectie is zeer te spreken over de goed gemotiveerde afweging en onderbouwing van de besluitvorming in de afweging van milieuvergunningen. De milieutaken op het gebied van bodem, riolering en afvalwater worden goed uitgevoerd.
Geplaatst op: 5 februari 2008