Time : 15:27:38
Date : 05 February 2008
Sender Name: FEBEM-FEGE

Ook bij papierinzameling moet veiligheid centraal staan

De privaatrechtelijke afvalinzamelaars roepen op om in Vlaanderen ook bij de inzameling van oud papier de veiligheid van de ophalers centraal te stellen. De bedrijven merken dat het inzamelen van afval op de openbare weg steeds maar gevaarlijker wordt. Meer complexe ophaalwagens worden ingezet en door het alsmaar drukker wordend verkeer neemt ook de verkeersagressie toe. Voor alle afvalstromen, dus ook het papierafval, vragen de bedrijven meer aandacht voor de veiligheid van de ophalers. Het inzetten van vrijwilligers, ook al zijn deze vaak erg gemotiveerd en nemen ze hun taak ernstig op, is tegenwoordig een te groot risico geworden.
Dagelijks zijn er in Vlaanderen vele honderden mensen actief om het afval huis-aan-huis in te zamelen. Dankzij deze ophalers, geraakt het afval daar waar het moet komen: de recycling of verwerking. FEBEM, de Federatie van Milieubedrijven die onder meer de privaatrechtelijke afvalophalers verenigt, vraagt meer aandacht voor de veiligheid van de ophalers. Deze mensen worden immers te veel geconfronteerd met autobestuurders die te ongedurig zijn of met andere vormen van verkeersagressie. Vergeten wordt dat het inzamelen van afval fysiek een moeilijke job is en dat de ophalers hoe dan ook al extra aandacht moeten hebben voor hun veiligheid omwille van het verkeer. Bijkomend aandachtspunt is de kennis van het werken met de perswagens waarmee het afval wordt ingezameld.
FEBEM heeft 2008 dan ook uitgeroepen tot het "veiligheidsjaar" en zet dit thema hoog op de agenda. Interne opleidingen zullen worden opgestart en projecten voorbereid. Daarvoor zal ook steun gezocht worden bij de federale overheid. FEBEM stelt met tevredenheid vast dat het nieuwe Vlaamse afvalplan ook oog heeft voor de veiligheidsproblematiek van de ophalers. Het plan vraagt aan de gemeenten ook om zich te bezinnen over het gebruik van vrijwilligers bij de inzameling van papierafval. De FEBEM-leden zullen, met respect voor de lopende contracten, voortaan enkel nog containers ter beschikking stellen van vrijwilligers. Deze containers kunnen dan op een locatie worden geplaatst waar burgers hun papier naar toe kunnen brengen, waarna het een professionele firma is die deze containers komt ophalen. Maar voor een huis-aan-huis-inzameling pleit FEBEM om te stoppen met het inzetten van vrijwilligers. Dit past immers volledig binnen het streefdoel van de privaatrechtelijke afvalbedrijven om de kwaliteit van de dienstverlening en de veiligheid nog te verhogen.
Nu zijn er in Vlaanderen nog een 70-tal gemeenten die gebruik maken van vrijwilligers. In Wallonië bestaat dit nauwelijks. FEBEM hoopt dat gemeenten en hun afvalintercommunales de komende maanden ingaan op de vraag van de privaatrechtelijke bedrijven om de veiligheid van de ophalers te verbeteren. Tevens rekent de Federatie op meer begrip van de autobestuurders voor onze ophalers. Dankzij deze laatsten worden particulieren verlost van hun afval en kan er een aanvang worden genomen met het verwerken van afvalstoffen tot grondstoffen.

Meer info:
werner.annaert@febem-fege.be,
algemeen directeur FEBEM,
0476/90.76.28