Gemeente Den Haag

Start grootschalig gezondheidsonderzoek in Den Haag

De GGD van de gemeente Den Haag gaat de gezondheid onderzoeken van de inwoners van Den Haag. Vandaag (5 februari 2008) krijgen 8.800 Hagenaars, verspreid over de stad, een vragenlijst toegestuurd. Het onderzoek geeft meer inzicht in de gezondheid van de inwoners.

Het is de eerste keer dat de GGD Den Haag zo'n groot gezondheidsonderzoek uitvoert. De uitkomsten vormen mede de basis voor het lokale gezondheidsbeleid van de GGD.

Ruim 8.800 Hagenaars, van 16 jaar en ouder, zijn willekeurig geselecteerd uit het bevolkingsregister en krijgen een schriftelijke vragenlijst thuisgestuurd. Hierin staan vragen die te maken hebben met gezondheid en leefgewoonten, zoals voeding, bewegen, roken en drinken, huisartsbezoek en woonomgeving. Daarnaast levert de vragenlijst informatie op over mantelzorg en eenzaamheid. Het is ook mogelijk om de vragenlijst op internet in te vullen. Indien nodig biedt de GGD hulp bij het invullen van de vragenlijst.

Ook in de drie andere grote steden, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht, wordt dit onderzoek gedaan. Op deze manier kan de gezondheid van de Hagenaar worden vergeleken met die van de inwoners van de andere grote steden. De resultaten worden onder andere gepubliceerd in een gezamenlijk rapport over de gezondheid van de inwoners van de vier grote steden.

De GGD zet zich in voor een goede gezondheid van alle burgers van Den Haag. Om dit goed te kunnen doen, is informatie nodig over de gezondheid en het welzijn van de Hagenaar. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk Haganaars die een vragenlijst hebben ontvangen die invullen en opsturen.