Gemeente Ede

Nummer 026 / Ede, 5 februari 2008

Ede werkt samen aan ontwikkeling Binnenveld

De gemeente Ede heeft het Landschapsontwikkelingsplan Binnenveld (LOP) vastgesteld. Het plan is samen met de WERV gemeenten Wageningen, Rhenen en Veenendaal ontwikkeld. Het geeft de gezamenlijke ruimtelijke visie van de WERV gemeenten weer op de gewenste ontwikkeling van het Binnenveld. De visie kijkt in het bijzonder voor landschap, natuur, cultuurhistorie en recreatie, en betekent een actualisatie van bestaand beleid. Wethouder Dekker: het is geweldig dat we gezamenlijk aan de slag kunnen in het Binnenveld.

Het is een eerste stap in de uitwerking van het Ontwikkelingsplan buitengebied, waarmee we de toekomst en leefbaarheid van het buitengebied willen bestendigen. De gemeenten Ede heeft samen met Wageningen een adviescommissie aangesteld. Deze breed samengestelde commissies zijn onmisbaar voor het draagvlak voor de uitvoering en voor de afstemming van de activiteiten van de verschillende partijen.

De uitvoering wordt aangepakt in het kader van het totale uitvoeringsprogramma buitengebied, dat onderdeel is van het Ontwikkelingsplan buitengebied. De kosten en dekking van deze projecten zijn opgenomen in het totale uitvoeringsprogramma buitengebied 2007-2013-2018 en het convenant met de provincie Gelderland 2007-2013, dat is december vorig jaar is getekend. De uitvoeringsprojecten beogen een bijdrage te leveren aan de volgende doelen:

1. Het landschap van het Binnenveld blijft behouden en de landschappelijke differentiatie wordt versterkt. Initiatieven voor functieverandering, vernieuwing en landgoedvorming worden begeleid; dit gebeurt met het oog op nieuwe ruimtelijke kwaliteit.
2. De randen van de kernen worden in het landschap ingepast en tussen de verschillende kernen blijven groene wiggen behouden. De toegankelijkheid van het landschap voor recreatief medegebruik door de bewoners van de omliggende kernen wordt verbeterd.
3. In de lage kern van het gebied worden de natuurwaarden versterkt. Voor zover mogelijk wordt natuurontwikkeling en agrarisch grondgebruik gecombineerd met waterberging. Ook worden de ecologische relaties met de rest van de Gelderse Vallei en met de grote natuurgebieden Veluwe, Utrechtse Heuvelrug en NederRijn behouden en versterkt.

Behalve de projecten uit het LOP Binnenveld komen alle projecten uit de Verkenning planuitwerking van de Reconstructie voor Binnenveld Oost aan de orde.

---