Amsterdam draait door

05/02/2008 15:57



Sebes & Van Gelderen



De helft van de topambtenaren van de gemeente Amsterdam woont zelf niet in de hoofdstad. Dat blijkt uit een onderzoek van HP/De Tijd, dat woensdag verschijnt. Van de dertig belangrijkste functies in Amsterdam worden er vijftien vervuld door ambtenaren die buiten de stad wonen; 'de stad waar ze zo'n chaos van maken,' aldus het weekblad.

Volgens de gemeente is het 'erg wenselijk' dat topambtenaren in de stad wonen. Des te opvallender is dat bijna alle ambtenaren die betrokken zijn bij de veiligheid van de hoofdstad, ver weg wonen. Hoofdofficier van justitie, Leo de Wit, komt uit Rotterdam en hoofdcommissaris van politie, Bernard Welten, woont in Warmond, bij Leiden.

Het onderzoek van HP/De Tijd maakt deel uit van een bloemlezing aan absurde verhalen over het bestuur van Amsterdam. Daaruit blijkt onder meer dat de controle op uitkeringsfraude in de hoofdstad veel lastiger is dan het verrichten van huiszoekingen bij ex-pats die mogelijk de regels voor appartementenhuur hebben overtreden. En volgens een vertegenwoordiger van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen is de Amsterdamse metro 'de smerigste van heel Europa'.

Voor het omslag van HP/De Tijd voorzag tekenaar Theo van den Boogaard zijn bekende tekening van grote chaos voor de Stopera van een nieuw element: burgemeester Job Cohen maakt zich snel uit de voeten.





http://www.hpdetijd.nl