WEW realiseert SAS 70 Type I certificering

05/02/2008 16:20



Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen



De koopwoning- en hypotheekmarkt staat de laatste tijd volop in de belangstelling en is ook voortdurend in beweging. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is binnen deze markt het vaste referentiepunt voor veilig, verantwoord en voordelig financieren.

Door te voldoen aan de regels van Corporate Governance verschaft het WEW haar belanghebbenden (geldgevers, geldnemers en achtervangpartijen) een stuk extra zekerheid ten aanzien van de kwaliteit van haar interne beheersingssysteem. Immers, de regels van Corporate Governance schrijven voor dat een organisatie aantoonbaar 'In Control' moet zijn. Dat wil het WEW bereiken met behulp van de toepassing van het Statement on Auditing Standard, nummer 70 (SAS 70). Het SAS 70 Type I rapport geeft aan dat de processen op orde zijn. In de loop van 2008 zal het WEW ook kunnen aantonen dat alle processen in de organisatie In Control zijn, met het realiseren van het SAS 70 Type II rapport.

De standaard in de financiële dienstverlening
SAS 70 staat voor Statement on Auditing Standards No. 70. Het is een international erkend keurmerk. Instellingen of bedrijven die het certificaat weten te verkrijgen, voldoen aan strenge normen op het gebied van de kwaliteit van de procesbeheersing. SAS 70 is op het gebied van In Control zijn de standaard in de financiële dienstverlening (pensioenfondsen, verzekeraars), en ligt ook om die reden voor de hand voor het WEW. De SAS 70 Type I-verklaring is door een onafhankelijke accountant afgegeven. Dit rapport bevestigt dat de interne processen van het WEW met adequate waarborgen omgeven zijn. Bedrijven en organisaties of onderdelen hiervan zoals ABN AMRO, Stater, JP Morgan, Fortis, Robeco, ABP, ADP, Achmea en BT gingen het WEW al voor.

Karel Schiffer, algemeen directeur van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen: "Het grote voordeel van de invoering van SAS 70 is dat we gedurende het project steeds meer inzicht hebben gekregen in hoe onze processen verlopen. Dit project gaf ons de gelegenheid om de processen kritisch tegen het licht te houden en daar waar nodig te verbeteren. Tegelijk met de realisatie van SAS 70 type I hebben de interne processen een kwaliteitsslag ondergaan en is een belangrijke stap gezet naar een efficiënt functionerende en transparante organisatie die volledig In Control is."

NHG
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het stimuleren van het eigen woningbezit en het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor het eigen woningbezit. Zij verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst lager is dan de hypotheekschuld, betaalt het Waarborgfonds de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel ligt tussen de 0,2% punt en 0,5% punt.