Gemeente Den Haag

Datum: 5 februari 2008





College ondersteunt initiatief standbeeld Thorbecke in Den Haag

Het Haagse college van BenW ondersteunt het initiatiefvoorstel van de VVD-gemeenteraadsfractie voor de oprichting van een standbeeld van Thorbecke in Den Haag. Het college onderschrijft de betekenis van Thorbecke voor de Nederlandse staatsinrichting en voor de stad. 'Een monument voor deze staatsman is in de regeringsstad Den Haag dan ook op zijn plaats,' aldus het college.

Van half februari tot begin april zal de stichting Stroom Den Haag onder de naam 'Werkplaats Thorbecke' een project organiseren rond het op te richten monument. Vier tot vijf kunstenaars, waaronder Hans van Houwelingen, bekend van de 'Zuil van Lely' in Lelystad, werken via dit project samen aan de ontwikkeling van het monument. Via dit project proberen zij antwoord te geven op de vraag hoe de persoon en de verdiensten van Thorbecke tot uitdrukking te brengen zijn in een monument dat aansprekend is voor een breed publiek.

Aan het begin van het project voeren de kunstenaars een ronde tafelgesprek met geïnteresseerden en de initiatiefnemers uit de raad. Het project moet leiden tot een aantal voorstellen voor het monument. In mei kan dan een voorkeur worden bepaald en wordt een kostenraming gemaakt. Op basis daarvan kan verdere besluitvorming plaatsvinden over de realisatie en financiering van het project.

Financiën
Voor het project 'Werkplaats Thorbecke' is een bedrag van ongeveer ¤ 25.000 nodig, waarvan Stroom zelf een deel van de kosten dekt uit de eigen begroting. De gemeente draagt ¤ 15.000 bij aan het project..

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Gerben van den Berg 070
- 353 2032 of 06-2180 3670