Voedingcentrum
Toevoegingen aan kippenvlees
5 februari 2008
In de media is momenteel veel aandacht voor mogelijke toevoegingen aan
kip. Het toevoegen van water en waterbinders aan kippenvlees is
toegestaan. Net zoals bij vlees en vis het geval is. Maar dan moeten
de ingrediënten op het etiket staan.
Aan kip kan water worden toegevoegd. Bijvoorbeeld om het malser te
maken. Daarbij worden, naast het water zelf, andere ingrediënten of
hulpstoffen toegevoegd om het water te binden. Hiervoor kunnen
gehydrolyseerde eiwitten (bijvoorbeeld uit rund- of varkensvlees) of
hulpstoffen zoals stabilisatoren en bindmiddel (bijvoorbeeld E450,
E451 en E407) gebruikt worden. Het toevoegen van water en waterbinders
aan kip mag. Het moet dan wel gaan om veilige en in Europa toegelaten
hulpstoffen. Deze stoffen moeten worden vermeld op het etiket. Ook
moet het percentage toegevoegd water op het etiket staan.
Verpakking
Als er water en hulpstoffen zijn toegevoegd, moet op de verpakking te
lezen zijn dat het gaat om kippenvlees met toegevoegd water.
Bijvoorbeeld door de vermelding âkipfilet met toegevoegd waterâ,
âkippenvleesbereidingâ of âkipproductâ. Als er gewoon staat âkipfiletâ
of âkippenboutâ moet het gaan om onbewerkte kip zonder toevoegingen.
Ook kan er op het etiket staan â100 % kipâ als aanduiding dat er geen
toevoegingen aan het product zijn gedaan. Wie geen kip wil kopen
waaraan water is toegevoegd, doet er dus goed aan te letten of hier op
het etiket een verwijzing naar te vinden is.