Provincie Zeeland

Persberichten

05-02-2008: Gedeputeerde Staten Achten Waterschapsfusie gegrond

Op basis van het rapport 'Voor- en nadelen fusie waterschappen' is het college van Gedeputeerde Staten van oordeel dat er gronden zijn voor een fusie van de Zeeuwse waterschappen. Voordat Gedeputeerde Staten het formele overleg met de waterschappen starten, zal Provinciale Staten worden geraadpleegd.

Alhoewel GS van oordeel zijn dat de huidige waterschappen hun wettelijke taken momenteel adequaat uitvoeren zijn de (efficiency) voordelen en toekomstbestendigheid van één robuust Zeeuws waterschap doorslaggevend.

In het rapport wordt op basis van ervaringscijfers een efficiencywinst van EUR 4 miljoen per jaar structureel haalbaar geacht. Het effect daarvan op de tarieven levert een aanmerkelijk tariefsdaling op voor de belastingbetalers in Zeeuwsch-Vlaanderen en is voldoende om de tarieven boven de Westerschelde gelijk te houden. Rekening houdend met de invoering van de nieuwe Waterschapswet en de verkiezingen voor leden van de waterschappen eind 2008, zou 2011 een mogelijke fusiedatum zijn. Tot die tijd is het met medewerking van beide waterschappen mogelijk reeds vergaand te gaan samenwerken, zowel ambtelijk als bestuurlijk.

Op verzoek van de waterschappen is niet voor een diepgaand onderzoek gekozen, maar voor het inventariseren van de voor- en nadelen van een fusie. Na vaststelling door GS dat er gronden zijn voor fusie wordt het formele overlegproces op basis van de Waterschapswet met de waterschappen gestart. Dat overleg biedt alle gelegenheid om de beschreven voor- en nadelen nader te motiveren en uit te werken. Ook over onderwerpen als de ingangsdatum, de zetel van vestiging, het behoud van regionale werkgelegenheid, het niveau van de taakstellende bezuiniging en de uiteindelijke effecten daarvan op de tarieven zullen dan aan de orde komen. De uitkomst hiervan bepaalt of een voorstel aan Provinciale Staten tot fusie van de waterschappen gedaan wordt.

Aanleiding voor het onderzoek met de beide Zeeuwse waterschappen naar de voor- en nadelen van een fusie is het provinciale coalitieakkoord "Nieuwe verbindingen". Daarin staat de volgende doelstelling geformuleerd: "een efficiënte en effectieve organisatie voor het beheer van de waterkwaliteit en -kwantiteit in Zeeland met behoud van regionale voorzieningen en werkgelegenheid en grensoverschrijdende samenwerking".
Het rapport is een initiatief van de Provincie en in samenwerking met de Waterschappen Zeeuwse Eilanden en Zeeuws-Vlaanderen opgesteld. In de eindfase van het onderzoek heeft het dagelijks bestuur van het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen zich uit het proces teruggetrokken. Het rapport is daarom vastgesteld door de vertegenwoordigers van de Provincie en het Waterschap Zeeuwse Eilanden.

5 februari 2008, Jeannine Christiaansen, (0118) 631396,