Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

HKU Nieuwsbericht
Persbericht: centrum voor ondernemerschap in creatieve industrie HKU

5 februari 2008

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft een subsidie gekregen van het Ministerie van Economische Zaken. Met deze subsidie kan de HKU het ondernemerschap in het kunstonderwijs verder stimuleren. Hiertoe heeft de HKU het Centrum voor Ondernemerschap in de Creatieve Industrie opgericht. Vanuit het centrum bedient de HKU niet alleen haar eigen faculteiten maar ook die van andere kunsthogescholen.

Ondernemende studenten

Met de subsidie wil de HKU de komende vier jaar drie doelstellingen bereiken. De eerste is dat alle HKU-afstudeerders (nu 800 per jaar) in 2011 een ondernemende houding hebben ontwikkeld. De tweede is dat alle studenten tijdens hun studie expliciet geprikkeld worden de keuze te maken al dan niet een eigen onderneming te starten. Tot slot biedt de HKU de studenten die een eigen onderneming starten, de benodigde kennis, vaardigheden en netwerken tijdens en tot 1,5 jaar na hun studie.

Ondernemerschap onderdeel onderwijs

Om deze doelstellingen te behalen voert de HKU een aantal vernieuwingen door. Hieronder een paar voorbeelden. Tijdens hun opleiding kunnen studenten onder begeleiding hun eigen onderneming opstarten. Alle studenten gaan bovendien opdrachten uitvoeren voor de student companyâs van de HKU. De HKU gaat daarnaast onderzoek doen naar de verdere inbedding van ondernemerschap in het onderwijs. Zowel binnen als buiten het onderwijsprogramma zal de HKU seminars en andere bijeenkomsten organiseren waar onderwerpen op het gebied van ondernemerschap centraal staan.

COCI

De Faculteit Kunst en Economie heeft het Centrum voor Ondernemerschap in de Creatieve Industrie (COCI) opgericht. Dat centrum zal o.a. het projectonderwijs organiseren en zal de student companyâs faciliteren. Het centrum zal bovendien kennis, netwerken en didactische vernieuwingen op het gebied van professioneel ondernemerschap HKU-breed gaan delen. COCI bouwt voort op de activiteiten van CMKBU (Cultureel Midden- en Kleinbedrijf Utrecht).

HKU als voorloper

âDe steun van het ministerie is een belangrijke erkenning voor de HKU als voorloper in het onderwijs in ondernemerschapâ, aldus Derk Blijleven, voorzitter van de Faculteit Kunst en Economie. De HKU is de enige kunsthogeschool in Nederland met een aparte faculteit Kunst en Economie. 'Al jarenlang besteden de faculteiten aandacht aan zakelijke kennis en vaardigheden binnen de kunstenopleidingen. Met de subsidie kan ondernemerschap een vast onderdeel worden in alle onderwijsprogramma's, dus niet alleen in die voor kunstmanagement, maar ook voor muziek, beeldende kunst, vormgeving, theater, media, games en interactie, en kunsteducatie." aldus Blijleven.

Ton Lamers directeur COCI

Ton Lamers is aangetrokken als programmadirecteur van het Centrum voor Ondernemerschap in de Creatieve Industrie. Lamers heeft jarenlange ervaring op het terrein van professioneel ondernemerschap in de creatieve industrie en is auteur van het standaardwerk Musiconomie.

Meer informatie