Provincie Utrecht

Vechtstreek onderwerp Eo Wijersprijsvraag

5-2-2008 -

De Vechtstreek is uitgekozen als onderwerp voor een ontwerpprijsvraag van de Eo Wijers Stichting. De Stichting heeft als doel de ruimtelijke kwaliteit van Nederland op regionaal niveau te bevorderen. Gedeputeerde Krol is enthousiast over mogelijkheden die de prijsvraag biedt voor het proces in de Vechtstreek. De ideeën die uit deze prijsvraag komen gaan over verbeelding, denkkracht en originaliteit. En over hoe de vernieuwende ideeën omgezet kunnen worden in concrete resultaten.

De gebiedsvisie Vechtstreek geldt als randvoorwaarde van de prijsvraag. De jury: "Het concept Buiten van de Randstad biedt goede aanknopingspunten voor een inspirerende ontwerpprijsvraag." Ontwerpbureaus worden uitgedaagd het regionale ontwerp voor de gebiedsvisie Vechtstreek te koppelen aan uitvoering. De inzendingen voor de prijsvraag worden beoordeeld door een streekjury, met betrokkenen uit de Vechtstreek, en een vakjury, onder voorzitterschap van Dirk Sijmons, rijksadviseur voor het landschap. Sijmons: "Het internationale toeristische aanbod van Nederland is de 17e eeuw. De Vechtstreek is de exponent daarvan en vormt de toeristische parel van de 21e eeuw. Die moeten we met de grootste zorg beheren."

Met de gebiedsvisie Vechtstreek zoeken de provincie Utrecht en samenwerkende partijen gezamenlijk een passend antwoord op de toenemende druk van de verstedelijking. Het `buiten' van de Randstad verdient behoud van een robuuste landschappelijke structuur die tegen een stootje kan. Dit betekent niet dat de dynamiek buiten het gebied moet worden gehouden. "Integendeel", zegt gedeputeerde Krol. "We zetten in op behoud en versterking van bestaande kwaliteiten, juist door ontwikkeling van het gebied."

Meer informatie: Peter Leonhart, telefoon 030 - 258 3325