Gemeente Barneveld


SER Gelderland: Bijstelling van streekplanprognoses voor bedrijventerreinen

Wethouder G.J. van den Hengel (Economische Zaken) ontvangt op 1 februari 2008 uit handen van de directeur van SER Gelderland, de heer W. Ludwig, de rapportage 'Ruimte voor ondernemen tot 2040'. In het rapport worden bouwstenen genoemd voor een effectief beleid rond bedrijventerreinen.

De toekomstige vraag naar bedrijventerreinen verloopt anders dan voorheen. Daarvoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen: de bevolking groeit minder hard, waardoor ook de groei van de beroepsbevolking en de werkgelegenheid op termijn minder hard zal groeien of zelfs kan dalen. Ook wordt aangenomen, dat de economie zich de komende dertig jaar zal ontwikkelen in een mate, die wordt bepaald door de zogeheten middenscenario's van het Centraal Planbureau (CPB). Dit leidt ertoe, dat de komende vijftien à twintig jaar de vraag naar werklocaties nog wel zal stijgen, maar daarna gelijk blijft of zelfs afneemt. Het is daarom volgens SER Gelderland goed om daarop nu al te anticiperen. Daarom heeft deze organisatie, waarin VNO NCW Midden, MKB Oost-Nederland, het FNV en het CNV, De Unie en de Kamer van Koophandel participeren, het rapport opgesteld. "De groei in de Vallei houdt aan tot 2040 en wordt minder beïnvloed door de vergrijzing dan elders in Gelderland. De 'harde en zachte' plannen voor de realisering van bedrijventerreinen blijken onvoldoende om de vraag vanuit het bedrijfsleven de komende decennia te kunnen faciliteren. Dit vraagt om een heroverweging van het eerder regionaal ingenomen standpunt om vooralsnog geen nieuwe gebieden in ontwikkeling te nemen", aldus wethouder G.J. van den Hengel.

Herprogrammering en transformatie van bedrijventerreinen In Gelderland wordt serieus gewerkt aan de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen en aan de transformatie van voormalige bedrijventerreinen naar andere functies, zoals wonen en zelfs natuur. In de gemeente Barneveld is de revitalisering van het bedrijventerrein Harselaar daar een goed voorbeeld van. Samen met ondernemers wordt de uitstraling van het bedrijventerrein verbeterd. Hierdoor neemt de kwaliteit van het bedrijventerrein aanmerkelijk toe. Wethouder G.J. van den Hengel is tevreden over het rapport van SER-Gelderland: "Het rapport sluit goed aan bij waar Barneveld op dit moment mee bezig is en de komende jaren werk maakt. Aan de start van de revitalisering van Harselaar-West wordt de laatste hand gelegd en de uitkomsten van het onderzoek naar de ontsluiting van Harselaar zijn in een afrondende fase. Het rapport geeft ook veel overeenkomsten met het ETIN-rapport, dat Regio De Vallei niet lang geleden heeft laten uitvoeren".
Mutatiedatum 05/02/2008