Ingezonden persbericht

(correctie in eerste alinea)

P E R S B E R I C H T - 5 februari 2008

Onethische diagnose op afstand

Joran van der Sloot vertoont 'psychopathische trekken', denkt onder andere hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter. Die conclusie trekt zij in EenVandaag op basis van de verborgen camerabeelden die Peter R. de Vries uitzond. Op Kennislink.nl stelt Rosalinde Visser, stafmedewerker ethiek van het Nederlands Instituut van Psychologen, dat een psycholoog geen diagnose kan en mag stellen als hij de patiënt niet heeft gezien. Een diagnose op afstand is volgens de richtlijnen voor psychologen niet professioneel. "Wij verwachten zorgvuldigheid van onze psychologen", aldus Visser.

Een undercover medewerker van De Vries ontlokte Van der Sloot een bekentenis over zijn betrokkenheid bij de dood van de Amerikaanse studente Natalee Holloway. Van der Sloot vertelde in een serie autoritten hoe het meisje tijdens een vrijpartij op het strand was overleden. Een vriend van Van der Sloot zou het lichaam van Natalee op zee uit zijn boot hebben gegooid. Het OM op Aruba maakte op maandag bekend dat het Joran van der Sloot nu formeel verdenkt van moord op Natalee Holloway.

Wetenschappers laten zich vaker in de media uit over de psychische gesteldheid van een verdachte, zonder dat ze deze ooit hebben onderzocht of zelfs maar ontmoet. Zo zou Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, volgens onder andere de Groningse psychiater Oosterhoff lijden aan Asperger - een aan autisme verwant syndroom. Uit onderzoek op het Pieter Baan Centrum bleek echter dat dit niet het geval was.

-----