Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 022

datum: 5 februari 2008

Kruiskamp krijgt vernieuwde Roef en Amersfoort Vernieuwt-teams

Amersfoort en de woningcorporaties zetten de komende twee jaar voor de wijk Kruiskamp in op de aanpak van wijkcentrum De Roef en omgeving. Het markante wijkgebouw wordt volledig opgeknapt tot onder meer een jongerenplek met ruimte voor studie en ontmoeting. De omgeving van De Roef wordt ook verbeterd, zo zal de speeltuin in overleg met de speeltuinvereniging worden aangepakt.

Amersfoort en de corporaties Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland maakten vorig jaar in korte tijd een wijkactieplan, nadat minister Vogelaar van Wonen, wijken en integratie de wijk Kruiskamp op haar '40-wijkenlijst' zette. De bewoners werkten volop mee bij het benoemen van de thema's en oplossingen voor de mensen in Kruiskamp. Professionals die in de wijk werken, leverden ook een stevige bijdrage aan het wijkactieplan.

Op basis van het wijkactieplan is een tweejarig uitvoeringsplan gemaakt, dat het college van burgemeester en wethouders vandaag heeft vastgesteld. In het uitvoeringsplan 2008/2009 van het wijkactieplan staan extra maatregelen voor de verbetering van wonen, leren, werken, integratie en samenleven, veiligheid en leefbaarheid in de wijk én thuis. Deze maatregelen zijn extra bovenop de reeds in uitvoering- en geplande renovatie, nieuwbouw en sociale projecten van de corporaties en gemeente. Van het tweejarenplan betalen de corporaties betalen 4,1 miljoen euro en de gemeente
1,3 miljoen euro.

AV-teams

Naast de aanpak van De Roef en omgeving, gaat de aandacht uit naar problematiek tot en met achter de voordeur, met de inzet van Amersfoort Vernieuwt-teams. Deze AV-teams staan ook voor 'aanspreken en vooruithelpen'. Het AV-team belt huis-aan-huis aan en maakt problemen bespreekbaar. Deelname is vrijwillig. Ook komt er meer toezicht en handhaving in openbare en gemeenschappelijke ruimtes van woongebouwen. Twee surveillanten voor veiligheid zijn in het uitvoeringsplan opgenomen.

Financiering

De financiering van de wijkactieplannen is onderwerp van onderhandeling tussen de minister en de landelijke branchevereniging van corporaties. Op landelijk niveau is er nog geen overeenstemming. De gemeente Amersfoort en de lokale corporaties willen daar niet op wachten en gaan aan de slag met de plannen die samen met de bewoners zijn gemaakt. De corporaties geven aan dat ze besloten hebben niet met de rug naar Kruiskamp te gaan staan, vanwege de Haagse discussie. Hoewel niet duidelijk is hoe, gaan ze ervan uit dat ze voor Kruiskamp financiële ondersteuning krijgen van collega-corporaties. Ze wachten dat niet af en willen nu samen met de gemeente aan de slag, met en voor de bewoners in de wijk.

Informatie: Anja Vonk, communicatieadviseur Strategie en Communicatie Concernstaf, telefoon 033 469 49 99, e-mail a.vonk@amersfoort.nl