Ingezonden persbericht


Grootschalig gezondheidsonderzoek in deze maand

Bijna 7.500 Utrechters ontvangen de komende weken een schriftelijke enquête met vragen over ziekten en aandoeningen, roken, lichaamsbeweging en psychische problemen. De gemeente Utrecht voert dit onderzoek eens in de twee jaar uit. Het geeft inzicht in de gezondheid van de Utrechters. Daarnaast laat het zien van welke zorg (van bijvoorbeeld huisarts, fysiotherapeut of psycholoog) mensen gebruik maken en aan welke zorg zij behoefte hebben.

De 7.500 inwoners van 16 jaar en ouder zijn via een steekproef uit het bevolkingsregister geselecteerd. Zij krijgen een schriftelijke enquête thuisgestuurd met de vraag deze in te vullen en terug te sturen. Ook is het mogelijk om de vragenlijst via internet in te vullen (www.gezondheidspeiling.nl). De GG&GD kan hulp bieden bij het invullen van de vragenlijst.

In een aantal wijken (Noordwest, Overvecht, Kanaleneiland, Zuid, Leidsche Rijn) worden meer bewoners benaderd. Dit gebeurt onder meer omdat uit onderzoek is gebleken dat mensen met een lagere sociaal-economische positie vaak een slechtere gezondheid hebben.

De enquête bevat niet alleen vragen over ziekten en aandoeningen, roken, lichaamsbeweging en psychische problemen. Er wordt ook gevraagd naar voedingsgewoonten, alcoholgebruik, het gebruik van huisartsenzorg, mantelzorg, eenzaamheid en huiselijk geweld. De gegevens uit het onderzoek zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het gemeentelijke gezondheidsbeleid.

De Utrechtse gezondheidsenquête is grotendeels vergelijkbaar met enquêtes in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Naast een Utrechts rapport, worden de resultaten ook in een gezamenlijk rapport over de gezondheid van de inwoners van de vier grote steden gepubliceerd. De rapporten zijn in 2009 beschikbaar.