Gemeente Dordrecht


Persbericht
Ruimte vastgelegd voor groen, wonen, bedrijvigheid en voorzieningen College presenteert ruimtelijke toekomst Dordrecht tot 2020 Dordrecht: Hollandse waterstad, stad aan de Biesbosch en stad aan Europese corridors, met een goede aansluiting op nationale en internationale verbindingen. Dit zijn de ambities die het stadsbestuur voor ogen heeft als het gaat om de ruimtelijke toekomst van Dordrecht tot 2020. Met de structuurvisie Dordrecht 2020 wil het college van B&W de kwaliteit verhogen van het gebruik van de ruimte in de stad.

Dordrecht wil in de toekomst een stad zijn die optimaal is aangesloten op verschillende verkeersnetwerken. Dordrecht wil daarnaast, als Hollandse waterstad, de ligging aan het water beter gaan benutten voor wonen, recreatie en economische activiteiten. Het stadsbestuur wil de natuur van de Biesbosch dichter bij de stad brengen, door het versterken van het groene karakter van de zuidkant van de stad en door het creëren van nieuw groen in de stad. Het college wil de belasting van het milieu verminderen en inspelen op de klimaatverandering. Dit staat in de ontwerp-structuurvisie Dordrecht 2020 die het college van Burgemeester & Wethouders (B&W) vandaag heeft vastgesteld.

Ruimte voor groen en hoogbouw
Het college van Burgemeester en Wethouders zet in op nieuwe groene 'stadslinten' in Wielwijk en tussen Dubbeldam en de Zuid- en Bovenpolder. In de structuurvisie staat verder dat de beoogde nieuwe woonbuurten aan de zuidrand van de stad, zoals de Zuidpolder en het Belthurepark (Golf en Wonen), een goede overgang moeten vormen tussen de bestaande stad en het landelijke buitengebied. Deze woonwijken moeten bestaan uit woningbouw in een lage dichtheid in een groene omgeving, met ruimte voor recreatievoorzieningen.

Ook geeft de structuurvisie richtlijnen voor hoogbouw. In de binnenstad is geen hoogbouw toegestaan. In de gebieden in de stad die regionale brandpunten zijn, zoals het gebied Oostpoort (op de Staart), Stadswerven en kantorenlocaties, is hoogbouw tot 90 meter (de hoogst mogelijke bebouwing in Dordrecht volgens de structuurvisie) toegestaan. In de stadsrand en in het buitengebied is hoogbouw niet toegestaan.

Ruimte voor publieksvoorzieningen en bioscoop
De structuurvisie wijst de nieuwe wijk Stadswerven aan als locatie voor publieksvoorzieningen. Uitgangspunt is dat Schouwburg Kunstmin als theaterlocatie in de toekomst behouden blijft.

Het gebied Oostpoort op de Staart, nabij de rondweg N3, is door haar ligging zeer geschikt als plek voor vrijetijdsvoorzieningen voor stad en regio, met onder andere ruimte voor een grote bioscoop en een voetbalstadion.

De gemeente wil verder onderzoeken hoe de uitstraling van de entrees naar de stad, zoals de entree vanaf de A16, verbeterd kan worden.

Nieuwe kansen voor (kennis)economie en bedrijvigheid Het stadsbestuur wil ruimte bieden aan innovatieve en creatieve economie. Door uitbreiding van het hoger beroepsonderwijs wil Dordrecht meer studenten naar de stad trekken, nieuw creatief talent aantrekken en de regionale kenniseconomie versterken. Bedrijventerrein Dordtse Kil IV is het laatste uitgeefbare bedrijventerrein in Dordrecht. Het stadsbestuur zet daarom vooral in op de vernieuwing en bereikbaarheid van bestaande bedrijventerreinen in Dordrecht. De Tweede Merwedehaven op de Staart blijft ruimte bieden aan watergebonden bedrijvigheid.

Inbreng vanuit de stad
De gemeente heeft intensief gesproken met lokale organisaties en Dordtenaren over de inrichting van de ruimte in Dordrecht tot 2020, als inbreng voor de structuurvisie Dordrecht 2020.

De inbreng uit de stad heeft het stadsbestuur waar mogelijk gebruikt bij de voorbereiding van de structuurvisie. Eind maart/begin april van dit jaar - de definitieve datum volgt nog - gaat de inspraak over de ontwerp-structuurvisie van start. Op dat moment kunnen Dordtenaren opnieuw hun stem laten horen. De structuurvisie Dordrecht 2020 wordt na uitgebreid debat in de gemeenteraad naar verwachting rond de zomer van 2007 vastgesteld.

Meer informatie over de ontwerp-structuurvisie voor Dordrecht 2020 is te vinden op www.dordrecht.nl/dordrecht2020.

Dordrecht, 5 februari 2008
Redactie
Hanneke Burggraaf
Communicatie

telefoon (078) 639 69 04
Informatie
Hanneke Burggraaff