Ingezonden persbericht


Gemeente Den Haag miskent eigen rol

5 februari 2008 - Panorama Mesdag heeft vanmorgen de in opdracht van de gemeente gemaakte "second opinion" van prof Vambersky ontvangen. In een eerste reactie geeft de directie aan verbaasd te zijn over het feit dat de palenwand van de bouwkuip ondeskundig zou zijn aangebracht terwijl de vertegenwoordigers van de gemeente daar dagelijks toezicht op hebben gehouden. Niet verbaasd is het museum over de mededeling dat Panorama Mesdag niet aan de huidige maatstaven voldoet. Dat geldt voor vermoedelijk 90% van de monumenten.

Panorama Mesdag heeft van begin af aan gewezen op het feit dat de rotonde een monument is uit 1881 met alle kwetsbaarheden van dien. Daarom had de bouwer een degelijke risico-analyse moeten maken van de gevolgen die het aanleggen van de bouwkuip voor het monument heeft. De gemeente heeft als vergunningverlener de taak die risico-analyse te controleren en op basis daarvan eisen in de vergunning te stellen. Zoals door de directie van het panorama eerder is gesteld is die taak door de gemeente, die de afgelopen jaren bij alle werkzaamheden in het gebouw steeds volledig van alle feiten op de hoogte is gehouden, onvoldoende uitgeoefend.

Panorama Mesdag zal zich over de inhoud van het rapport en de aanbevelingen buigen en wacht op een contra-expertise van Prof. Van der Stoel van Crux Engineering en beraadt zich daarna op verdere stappen. Intussen blijft het museum altijd bereid tot overleg met partijen.

Over Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is een uniek Haags monument en behoort tot het nationale en internationale erfgoed van Nederland. Het is het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een vredelievend beeld in 'virtual reality' van Scheveningen in 1881. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; niet minder dan 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Het is dagelijks geopend en trekt gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het ook een grote waarde voor de Haagse economie.