Tsjaad: duizenden mensen op de vlucht 05 februari 2008, New York - Teams van Unicef en andere hulporganisaties van de VN zijn in Tsjaad naar de grenzen van Kameroen en Nigeria gestuurd, om daar te bekijken hoe het gesteld is met de duizenden vluchtelingen die het geweld in de hoofdstad N'Djamena zijn ontvlucht.

Een gevluchte vrouw met haar zwaar ondervoede zoontje in een kliniek in het opvangvangkamp Djabal. Foto: Unicef/HQ07-0243/Pirozzi Een gevluchte vrouw met haar zwaar ondervoede zoontje in een kliniek in het opvangvangkamp Djabal. Foto: Unicef/HQ07-0243/Pirozzi

Drie rebellenbewegingen zijn vanuit het oosten van Tsjaad opgerukt naar de hoofdstad. Afgelopen weekend hebben zij het presidentieel paleis in N'Djamena belegerd, waarbij veel burgerslachtoffers zijn gevallen. "In de straten liggen doden en gewonden en veel gebouwen zijn beschadigd," meldt Dimitri Papathanassiou, vice-directeur van het Unicef-kantoor in Tsjaad.

Papathanassiou maakt zich zorgen om de mensen die N'Djamena zijn ontvlucht. "Minstens vier- of vijfduizend mensen zijn de grens met Kameroen overgestoken. Er zijn veel kinderen bij. "

Vlam in de pan
Daarnaast verblijven in het oosten van Tsjaad grote aantallen vluchtelingen uit de Sudanese regio Darfur en ontheemden uit eigen land. Het huidige conflict kan hun levensomstandigheden verergeren.

Martin Dawes, communicatie-adviseur van Unicef: "Het oosten is relatief gezien het meest stabiele deel van het land, maar zonder internationale waarnemers en hulp van buitenaf kan ook hier de vlam in de pan slaan, waardoor deze mensen het nog slechter kunnen krijgen."

Het conflict zorgt ervoor dat hulpverleners de bevolking in Tsjaad niet goed kunnen bereiken. Vooral kinderen zullen hiervoor de prijs betalen. "We moeten helaas even afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt, maar dit mag niet veel langer duren," aldus Dawes.