Gemeente Goirle

Handhavingsbeleid Kinderopvang vastgesteld

De gemeente is verantwoordelijk voor het houden van toezicht op de kwaliteitseisen van de kinderopvang en voor de handhaving daarvan. Hiervoor moet zij beschikken over handhavingsbeleid voor de kinderopvangvoorzieningen. De grote lijnen van dit beleid staan beschreven in de wet. De details en precieze invulling en uitvoering is de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Goirle heeft op 19 juni 2007 een visie op handhaving vastgesteld. Het handhavingsbeleid kinderopvangvoorzieningen sluit hierbij aan, de uitgangspunten van de nota visie op handhaving zijn echter niet van toepassing op het handhavingsbeleid Kinderopvang en Buitenschoolse opvang. Om de gemeente haar handhavingstaak goed te kunnen laten vervullen beschikt het college en de toezichthouder (GGD) over de nodige toezicht- en sanctiemogelijkheden.

De wet verplicht kinderdagverblijven, centra voor buitenschoolse opvang en gastouderbureaus te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de kinderen.
Als blijkt dat de Wet kinderopvang niet wordt nageleefd, is het mogelijk om sancties op te leggen. Het college kan gebruik maken van de volgende sanctiemogelijkheden

De wet verplicht kinderdagverblijven, centra voor buitenschoolse opvang en gastouderbureaus te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van de kinderen.
Als blijkt dat de Wet kinderopvang niet wordt nageleefd, is het mogelijk om sancties op te leggen. Het college kan gebruik maken van de volgende sanctiemogelijkheden:

* aanwijzing

* bevel

* exploitatieverbod

* verbod om exploitatie voort te zetten

* verwijdering uit het register

* toepassen van bestuursdwang

* opleggen van een dwangsom

* opleggen van een bestuurlijke boete

* strafrechterlijke mogelijkheden

Voor de volledige notitie Handhavingsbeleid klik hier