Judo Bond Nederland

PERSBERICHT
Datum: 5 februari 2008

'Mini-WK' in teken van Olympische Spelen

De Nederlandse judoploeg reist met een 17-koppige ploeg af naar de prestigieuze wereldbekerwedstrijd in Parijs, dat aanstaand weekend wordt gehouden. Tijdens het 'Tournoi de Paris' zijn belangrijke kwalificatiepunten voor de Olympische ranking te behalen.

Twee judoka's kunnen zich, in navolging van Elisabeth Willeboordse (-63 kg) en Edith Bosch (-70 kg), definitief plaatsen voor de Olympische Spelen in Beijing. Lichtgewicht Ruben Houkes (-60 kg) voldeed met zijn wereldtitel in Rio de Janeiro ruimschoots aan de internationale eisen. Ook Mark Huizinga voldeed op de mondiale titelstrijd aan de internationale eisen, hij werd daar vijfde. Voor beide judoka's geldt dat een plaats bij de eerste zeven toereikend is voor het tonen van vormbehoud.

Maarten Arens, bondscoach heren, selecteerde naast Houkes (-60 kg) en Huizinga (-90 kg), nog negen judoka's. In Parijs komen Jeroen Mooren (-60 kg), Dex Elmont, Aziz Mesaoudi (-66 kg), Bryan van Dijk, Henri Schoeman (-73 kg), Henk Grol, Elco van der Geest (-100 kg), Grim Vuijsters en Dennis van der Geest (+100 kg) in actie.

Bondscoach dames Marjolein van Unen nodigde Shareen Richardson, Kitty Bravik (-52 kg), Deborah Gravenstijn, Dani Libosan (-57 kg), Claudia Zwiers en Marhinde Verkerk (-78 kg) uit voor een optreden op de Franse tatami.

Het toernooi staat te boek als het 'mini-WK', vanwege het doorgaans sterke deelnemersveld. Tijdens de 34-ste editie komen ongeveer 650 judoka's in actie. Sterke judolanden als Japan, Korea en China zijn, met diverse Olympische kampioenen in de gelederen, present in Parijs.


---