Ingezonden persbericht


Persbericht

Sybilla dekker benoemt taskforce voor charter vrouwen aan de top

Den Haag, 5 februari 2008 - Een tienkoppige taskforce Vrouwen aan de TTop, bestaande uit topmannen en -vrouwen, gaat zich inzetten om meer vrouwen aan de zakentop te krijgen én te houden. Sybilla Dekker was al benoemd tot voorzitter, nu zijn ook de overige leden bekend. De taskforce is verbonden aan het initiatief TopBrainstorm, dat met het charter Vrouwen aan de Top zoveel mogelijk bedrijven wil betrekken bij het verhogen van het aantal vrouwen in topposities.

De Taskforce is opgericht om draagvlak te creëren voor de implementatie van het charter Vrouwen naar de Top. De realisatie en implementatie van het charter is in handen van stichting TopBrainstorm, onder leiding van initiatiefneemster Marieke Bax. Op 28 mei 2008 presenteren de taskforce en TopBrainstorm het charter in het bijzijn van leden van het kabinet, topmannen en -vrouwen uit bedrijfsleven en overheid.

De taskforce Vrouwen aan de Top bestaat uit:

- Mw. Sybilla Dekker (voorzitter Ambassadeursnetwerk, voormalig minister VROM)
- Dhr. Ronald Plasterk (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)
- Dhr. Frank Heemskerk (staatssecretaris van Economische Zaken)
- Dhr. Bernard Wientjes (voorzitter VNO-NCW)
- Dhr. Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER)
- Mw. Agnes Jongerius (voorzitter FNV)

- Dhr. Wiebe Draijer (managing director Benelux McKinsey & Company)
- Dhr. Jos Nijhuis (voorzitter Raad van Bestuur PwC)
- Dhr. Jan Bout (voorzitter Raad van Bestuur Koninklijke Haskoning Groep B.V.)
- Mw. Marieke Bax (directeur TopBrainstorm)

Inhoud Charter
Het charter Vrouwen aan de Top bevat concrete afspraken en doelstellingen over het aantal vrouwelijke (top)managers binnen een organisatie. Werkgevers verbinden zich vrijwillig, maar op basis van harde doelstellingen die zullen worden gemonitord, aan dit charter. TopBrainstorm ontwikkelt tevens voorstellen met aanvullende maatregelen, die een integrale aanpak moeten bewerkstelligen. Dit zijn voorstellen als de verbetering van de beeldvorming van werkende vrouwen/moeders, suggesties voor fiscale maatregelen die hulp aan huis gelijk stellen aan hulp buitenshuis en ideeën voor betere informatievoorziening en online netwerkmogelijkheden voor bedrijven en vrouwen zelf.

TopBrainstorm
TopBrainstorm is opgericht om de weg naar en het functioneren aan de top voor vrouwen gemakkelijker te maken. Het initiatief kiest daarbij voor direct realiseerbare en concrete maatregelen op meerdere fronten. Doel is in de rol van aanjager de overheid, het bedrijfsleven en vrouwen zelf te stimuleren op structurele basis meer diversiteit aan de top te krijgen. Het initiatief ontstond toen SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan in 2007 aan Marieke Bax voorstelde om samen met een aantal andere topvrouwen concrete voorstellen te doen voor verhoging van de participatie van vrouwen in topfuncties. Dit leidde tot een succesvolle bijeenkomst op 30 oktober 2007 en tot het huidige vervolg voor de implementatie van het charter en de uitwerking van aanvullende maatregelen.



Ingezonden persbericht