Woonbond


05-02-2008

Amsterdamse Wethouder Herrema wil dat Vogelaar ingrijpt

Wethouder Tjeerd Herrema roept minister Ella Vogelaar op om het voor de wijkenaanpak benodigde bedrag van 75 miljoen per jaar desnoods weg te halen bij de woningcorporaties. Hij vindt dat Corporatiekoepel Aedes heeft nu lang genoeg de tijd gehad om de financiering van de 'Vogelaarwijken' in orde te maken. 'Minister Vogelaar moet haar verantwoordelijkheid nemen en ingrijpen,' aldus Herrema. 'Het geduld is op. Een jaar praten binnen Aedes heeft niets opgeleverd.' (Het Parool, 5 februari)

Evenals de Nederlandse Woonbond pleit Herrema ervoor om de bijdrage van de woningcorporaties aan de inspanningen van hun collegas in de 40 wijken te regelen via het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). Het CFV kan als toezichthouder over de corporatiesector uitstekend beoordelen hoe het afgesproken bedrag kan worden opgebracht, vindt Herrema. 'Dat hebben ze voor het opknappen van de Bijlmer ook gedaan.'

Het Parool schrijft verder dat Herrema intussen nog altijd niet bereid is om een akkoord te sluiten met Vogelaar over de aanpak van de vier krachtwijken in Amsterdam, omdat hij nog niet tevreden is over de bijdrage van het rijk aan de wijkaanpak. In een brief stelde Vogelaar vrijdag Amsterdam ten minste zo'n 150 miljoen euro aan extra rijksbijdragen in het vooruitzicht. 'Zo'n brief helpt natuurlijk wel bij het afronden van de overeenkomst,' zegt Herrema. Hij noemt het een stap in de goede richting, maar een eerste indruk leerde hem ook dat er nogal wat sigaren uit eigen doos tussen zaten. 'Het gaat soms toch om bedragen die al toegezegd waren,' stelt Herrema vast. 'Het bedrag voor brede scholen, bijvoorbeeld, komt natuurlijk wel de wijken ten goede, maar wordt nu zomaar onder het label van de wijkenaanpak gehangen.' In de loop van deze maand zal Herrema beoordelen of er genoeg geld van het rijk komt. Dan pas wordt duidelijk of hij zijn handtekening gunt aan de afspraken over de Vogelaarwijken.