Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Staatssecretaris Bijleveld enthousiast over Rotterdamse aanpak wanbetalers

5 februari 2008

Maandag 4 februari bracht staatssecretaris Bijleveld een werkbezoek aan de gemeente Rotterdam. Onderdeel van het werkbezoek was de kennismaking met de dagelijkse praktijk van (dwang)invordering van de Gemeentebelastingen Rotterdam.

Na de ontvangst in de Maasstad door Lucas Bolsius - wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte - stond als onderdeel van het werkbezoek een rit met de ANPR-bus* op het programma. Staatssecretaris Bijleveld was hierbij getuige van de controle op wanbetalers en het zetten van diverse wielklemmen. In één geval werd een belastingschuld van EUR 1.700,00 binnen een half uur door de wanbetaler voldaan.

Na afloop van de rit met de scanbus - van het Haagseveer in het centrum naar de Mijnsherenlaan op Rotterdam-Zuid - liet Bijleveld weten zeer enthousiast te zijn over de Rotterdamse doeltreffende aanpak van wanbetalers.

Staatssecretaris Bijleveld plaatst wielklem in Rotterdam


*ANPR staat voor automatische kentekenplaat herkenning. De ANPR-bus rijdt langs geparkeerde auto's. De ANPR-camera leest het kenteken van de auto en koppelt deze met de computerbestand met wanbetalers in de bus. Binnen een fractie van een seconde is bekend of er een wanbetalers is gescand of niet. Zo ja, dan wordt beslag op de auto en een wielklem gezet in afwachting van het afvoeren van het voertuig. Soms meldt de eigenaar zich en wordt er direct afgerekend.

Naar boven

---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties