Gemeente Veenendaal


Gemeentereiniging naar Afvalcombinatie de Vallei

Gemeentereiniging naar Afvalcombinatie de Vallei

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de overgang van de afdeling Reiniging en Tractie van de gemeente Veenendaal naar Afvalcombinatie de Vallei (ACV) in Ede. Randvoorwaarde voor deze overgang was dat ACV de kwaliteit van de dienstverlening aan de inwoners van Veenendaal kon waarborgen tegen een aantrekkelijke prijs. Daarnaast moest er een goed sociaal plan komen waarin ACV de werkgelegenheid garandeert en vergelijkbare arbeidsvoorwaarden biedt voor de medewerkers.

Het college stelt de gemeenteraad voor om de afdeling Reiniging en Tractie van de gemeente Veenendaal per 1 juni 2008 definitief onder te brengen bij Afvalcombinatie de Vallei. Daarmee is er een eind gekomen aan een lange periode van onderhandelingen tussen de gemeente en Afvalcombinatie de Vallei. In deze onderhandelingen is een akkoord bereikt over de gevolgen voor het personeel, de kwaliteit van de dienstverlening en de financiële kant van de overplaatsing.

Sociaal plan

De medewerkers van Reiniging en Tractie komen in dienst bij ACV. Uitgangspunt is dat de arbeidsvoorwaarden van ACV in combinatie met de aanvullende bepalingen van het sociaal plan gelijkwaardig zijn ten opzichte van de geldende arbeidsvoorwaarden bij de gemeente. Een belangrijke bepaling in het sociaal plan betreft de werkgelegenheidsgarantie voor het personeel. De overdracht van de taken naar ACV leidt niet tot ontslagen van medewerk(st)ers.

De gemeente Veenendaal waardeert de wijze waarop de medewerkers van reiniging en tractie de dienstverlening aan de inwoners altijd hebben uitgevoerd. Dit is tot uitdrukking gebracht in het sociaal plan.

Behoud van kwaliteit dienstverlening

Een ander belangrijk punt in de onderhandelingen was de dienstverlening die ACV gaat verzorgen voor de inwoners van Veenendaal. De afspraken hierover zijn vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst. Kern is dat de dienstverlening ten minste gelijk blijft aan de huidige kwaliteit. Om dit in de toekomst goed te kunnen meten, wordt er een nulmeting uitgevoerd.

Bij de overplaatsing van Reiniging en Tractie zal de gemeente Veenendaal aandeelhouder worden in de Afvalcombinatie de Vallei. Hiermee behoudt de gemeente regie en invloed op de doelstellingen en het beleid van ACV, zodat het belang van de inwoners van Veenendaal wordt veilig gesteld.

Tarief afvalstoffenheffing omlaag

Voor de inwoners van Veenendaal pakt de overplaatsing financieel gezien goed uit. Door onder andere schaalvergroting gaat de afvalstoffenheffing vanaf 2009 met minimaal 4% omlaag.

Afvalbrengstation Nijverheidslaan

ACV gaat in Veenendaal een nieuw afvalbrengstation bouwen. Het is nog niet bekend waar dit gaat gebeuren, maar gedacht wordt aan een locatie aan de Bobinestraat. De verwachting is dat het nieuwe afvalbrengstation in 2010 zijn hekken opent. Tot en met 2009 kunnen inwoners van Veenendaal nog met hun afval terecht bij het huidige afvalbrengstation aan de Nijverheidslaan. Dit blijft gratis.