Menzis


05 februari 2008

Medische Publieksacademie van start

Menzis sponsort de Medische Publieksacademie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dinsdagavond 5 februari start een serie van 6 lezingen in het UMCG. In lekentaal komen actuele medische onderwerpen aan bod, verteld door gerenommeerde specialisten uit het UMCG. Het Dagblad van het Noorden besteedt met interviews en achtergrondartikelen aandacht aan iedere lezing. Het is voor het eerst dat in Nederland het brede publiek op deze manier bij wetenschappelijke kennis wordt betrokken.

Bas Leerink, directeur Zorgmanagement van Menzis vindt het een heel goed initiatief: "Het sluit aan bij de manier waarop zorgconsumenten geïnformeerd willen worden over ziekte en behandeling. Omdat professionals zélf de lezingen houden weet je als zorgconsument zeker dat de informatie klopt. Dat is erg belangrijk in een wereld waarin internet als informatiebron wordt gebruikt voor ziekten en behandelingen, zonder dat het altijd duidelijk is wie de bron van de informatie is."

De Medische Publieksacademie is opgericht om te voorzien in de behoefte naar actuele, begrijpelijke informatie over ziekten, gezondheid en gezondheidszorg. Het UMCG heeft in nauwe samenwerking met het Dagblad van het Noorden het initiatief genomen voor de lezingen en verzorgt daarbij tevens unieke rondleidingen door operatiekamers en ziekenhuislaboratoria.

Geen medische kennis

De lezingen zijn gratis en medische kennis is niet nodig om het verhaal te kunnen volgen. De sprekers staan er juist om bekend dat ze complexe medische onderwerpen op een eenvoudige manier kunnen uitleggen en illustreren. Na de lezingen staat een excursiedag langs de laboratoria van het UMCG op het programma. Op de zaterdagen voorafgaand aan de lezingen besteedt het Dagblad van het Noorden in woord en beeld aandacht aan het onderwerp. In de eerste serie lezingen komen de onderwerpen longfalen, ontspoorde pubers, hoofdpijn, voedselallergie, sportblessures en borstkanker aan bod. Het UMCG zet zijn beste sprekers in, toponderzoekers en artsen die vaak ook in internationaal opzicht een belangrijke rol spelen in hun vakgebied.

Volgeboekt

De belangstelling voor de lezingen was overweldigend. Ruim drieduizend aanvragen kwamen de eerste week na bekendmaking bij het Dagblad van het Noorden binnen. Per avond zijn er 375 kaarten beschikbaar. Bijna duizend mensen moesten teleurgesteld worden. De meest populaire lezingen zijn die over pubers en over hoofdpijn, met ruim tweehonderd overschrijvingen. Longfalen en sportblessures zijn naar verhouding de minst populaire onderwerpen, maar ook daar staan minstens zestig mensen op de wachtlijst. Voor 28 januari ontvangt iedereen die geplaatst is bericht. Dit voorjaar worden de najaarsbijeenkomsten bekend gemaakt via het Dagblad van het Noorden. Dan vind er opnieuw een inschrijfronde plaats.

Programma

Datum Thema Spreker Dinsdag 5 februari Longemfyseem Prof. Thys van der Molen Dinsdag 12 februari Puberen of depressie Prof. Ruud Minderaa Maandag 18 februari Hoofdpijn en migraine Prof. Jan Kuks Dinsdag 4 maart Allergie Prof. Paul Brand Dinsdag 11 maart Bewegen, sport en letsel Prof. Ron Diercks Maandag 17 maart Borstkanker Prof. Liesbeth de Vries Zaterdag 29 maart Excursiedag UMCG

Meer informatie

Zie de website van het UMCG: Medische Publieksacademie